Startlog

Een log over van alles

3 redenen waarom schrijven helend werkt
Gezondheid

3 redenen waarom schrijven helend werkt

Wanneer is de laatste keer geweest dat je een papieren agenda hebt gekocht? Een notitieboek vol hebt geschreven of een agenda hebt bijgehouden? Waarschijnlijk héél lang geleden. En dat terwijl schrijven juist enorm helend kan werken. Het is dan ook volgens veel experts jammer dat we door de jaren heen de zin in het schrijven verleerd zijn. Schrijven werkt niet alleen helend, maar het verbetert ook het geheugen en zorgt ervoor dat beide hersenhelften beter samen zullen werken. Genoeg redenen dus om weer met pen en papier aan de slag te gaan.

Kijk jij al tijden vol weemoed naar de agenda van het jaar 2021? En zal je hier weer dolgraag gebruik van willen maken? Waarom niet?! Grijp deze kans met beide handen aan en begin weer met schrijven. Nog niet overtuigd? Hier zijn 3 redenen waarom schrijven écht helend kan werken.

1.      Gaat piekeren tegen

Door de jaren heen zijn we steeds drukker geworden en daardoor ook meer gaan piekeren. Veel mensen kampen met psychische klachten. Zeker door de huidige coronacrisis. We piekeren wat af, slapen hierdoor slecht en ontwikkelen depressieve gevoelens. Om die vicieuze cirkel te doorbreken is het belangrijk dat we eerst wat aan het piekeren gaan doen. Hierdoor zal ook de nachtrust verbeteren en voel je je ook steeds lekkerder in je vel. Schrijven kan hier een belangrijke rol in spelen.

Psychologen geloven al jaren in de kracht van het geschreven woord bij het tegengaan van piekergedachtes en het verwerken van traumatische ervaringen. Een notitieboek bestellen als je niet lekker in je vel zit is dan ook zeker geen gekke gedachte. Ga iedere dag na het avondeten even op een rustig plekje in huis zitten, pak je notitieboek erbij en schrijf op wat je dwars zit of wat je die dag allemaal hebt meegemaakt. Het hoeft geen mooi of samenhangend verhaal te zijn, zolang het jou maar oplucht. Dit schrijven kost echt niet meer dan tien minuten en helpt wel om piekeren tegen te gaan en je gedachtes op een rijtje te zetten. Doe het wel ruim voor het slapengaan en ga daarna nog extra ontspannen om hier geen last van te krijgen tijdens het slapen. Zo verbeter je je nachtrust en zit je lekkerder in je vel.

2.      Een situatie voelt minder zwaar

Ken je dat? Er is iets voorgevallen op het werk en je zit er al de hele dag mee in je hoofd. Je praat er niet over, maar het knaagt aan je. Dit blijft dagen zo doorgaan totdat het je opbreekt en het ineens onwijs groot is geworden in je hoofd. Zodra de bom barst, besluit je eindelijk met je baas, collega of partner over het voorval te praten en kom je uiteindelijk tot de conclusie dat de situatie veel minder problematisch of zwaar was dan je voor mogelijk had gehouden.

Dat is de kracht van het menselijk brein. Door enorm in je eigen gedachtes te gaan zitten, kun je een situatie omtoveren tot iets wat het helemaal niet was. Hierdoor wordt het erger dan het in werkelijkheid was en voelt het probleem ook een stuk groter aan. Door er over te praten, te schrijven of zelfs te tekenen in een schetsboek van Moleskine kun je alles voor jezelf op een rijtje zetten en voelt het een stuk lichter.

3.      Geen veroordelingen

Het is natuurlijk altijd goed om over je problemen te praten met mensen die je dierbaar zijn. Maar hierdoor kun je ook bang zijn voor veroordelingen. Bijvoorbeeld omdat je weet dat je een bepaalde situatie niet goed hebt aangepakt of omdat je iets heel stoms hebt gedaan. Het kan daardoor lastig zijn om er over te praten, terwijl het wel fijn is om het los te laten. In dat geval is schrijven een prima oplossing. Hierbij ‘spreek’ je tegen iemand zonder mening en zal je nooit veroordeeld worden. Je kunt het kwijt, zonder bang te hoeven zijn voor de reactie van de ander. Dat werkt ontzettend helend.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *