Startlog

Een log over van alles

beleggen in vastgoed
Zakelijk

Beleggen in vastgoed: wat zijn de voor- en nadelen?

Beleggen in vastgoed, het klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Een huis kopen, huurbaas worden en lekker iedere maand de huur opstrijken. Maar is het wel echt zo gemakkelijk als het lijkt?

Investeren in vastgoed kan enorm veel voordelen hebben, maar ook de nadelen mogen natuurlijk niet vergeten worden. Zoals bij iedere belegging geldt: ‘elk voordeel heeft zijn nadeel’. Wanneer je beleggen overweegt is het belangrijk om alle voor- en nadelen voor jezelf op een rijtje te zetten. In dit artikel lichten we de belangrijkste zaken alvast toe.

Voordelen van investeren in vastgoed

Wanneer je het op de juiste manier aanpakt, kun je van veel voordelen profiteren als je investeert in vastgoed. Hieronder volgen de belangrijkste voordelen:

  • De kracht van cashflow: de constante cashflow is natuurlijk het allergrootste voordeel van een beleggingspand. Bovendien is het voor veel beleggers mogelijk om het onderhoud en beheer van het beleggingspand naast hun gewone werkzaamheden te doen. Hierdoor profiteer je maandelijks van cashflow en kan je deze opzij zetten om opnieuw in een pand te investeren. Wanneer je het op de juiste manier aanpakt, kan je zo eenvoudig je vastgoedportefeuille uitbreiden.
  • Geen last meer van inflatie: zodra je geld op een spaarrekening zet, loop je altijd het risico dat dit bedrag minder waard wordt door de inflatie. De afgelopen jaren hebben we steeds vaker met hoge inflatiestijgingen te maken gehad. Gelukkig is een beleggingspand inflatiebestendig. Het is immers voor de huurbaas toegestaan om de huurprijs te indexeren. Hierbij verhoog je de prijs om de inflatie te compenseren. Zo geniet je altijd van een cashflow die niet aan de inflatie onderhevig is.
  • Belastingtechnisch kan een beleggingspand ook zeer interessant zijn. In de meeste gevallen zal een beleggingspand onder passief vermogensbeheer vallen. Hierbij geldt dat de maandelijkse huurinkomsten niet belast hoeven te worden. Je geniet dus van cashflow, zonder dat je hier belasting voor hoeft af te dragen. Natuurlijk moet je wel vermogensbelasting betalen, maar ondanks dat blijft het belastingtechnisch een zeer interessante investering. Ben je benieuwd hoe dit precies werkt? Vraag dan aan een boekhouder of hij samen met jou een berekening wilt maken. Zo zie je precies hoeveel financiële voordelen een beleggingspand kan hebben.

Voordelen van investeren in vastgoed

Nadelen van een beleggingspand

Maar met welke nadelen moet je rekening houden als je in een beleggingspand wilt investeren?

  • Soms krijg je te maken met leegstand. Wanneer er voldoende vraag in de omgeving is, is die kans gelukkig maar klein. Toch is het wel iets om rekening mee te houden. Zodra er gedurende een langere periode geen huurder is, heb je ook geen huurinkomsten. Dat betekent dat het pand enkel nog geld kost. Dit probleem kun je gelukkig oplossen door een verhuurmakelaar in te schakelen. Deze verzorgt het commercieel beheer van jouw beleggingspand, waardoor er een snellere doorloop en daardoor minder kans op leegstand is.
  • Natuurlijk brengt een beleggingspand niet alleen geld op, maar zal je tevens ook voor een hoop extra kosten komen te staan. Denk hierbij niet alleen aan de gebruikelijke kosten als je een pand koopt, maar ook aan het verrichten van onderhoud. Als huurbaas ben je verantwoordelijk voor het grote onderhoud van de woning. Het uitvoeren van schilderwerk en het vervangen van het dak, dit zijn allemaal onderhoudswerkzaamheden die aardig in de papieren kunnen lopen en voor jouw rekening vallen.

Er zijn enorm veel voordelen voor het investeren in vastgoed. Maar net als bij iedere andere belegging geldt ook dat er een aantal risico’s aan verbonden zijn. Zet daarom eerst alle voor- en nadelen van deze beleggingsvorm op een rijtje voordat je de sprong in het diepe waagt.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *