Startlog

Een log over van alles

Geld lenen
Zakelijk

Geld lenen: welke lening heb ik precies nodig?

Geld lenen kost geld. Dat is bij iedereen duidelijk. We worden altijd gewaarschuwd voor de mogelijke kosten die een lening met zich mee kan brengen. Maar hoeveel een lening precies kost, zal van heel veel verschillende factoren afhangen. Daarom is het belangrijk dat je – indien het noodzakelijk is om geld te lenen – goed research doet naar de verschillende mogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de reden waarom je geld wilt lenen, de hoofdsom, de looptijd en de uiteindelijke rente. Vervolgens kun je al deze gegevens gebruiken om te bepalen waar je het beste geld kunt lenen en welke lening het meest geschikt is. Geld lenen bij bnp paribas? Hier moet je op letten!

Verschillende soorten leningen op een rijtje

llereerst is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in de verschillende soorten leningen. Over het algemeen kunnen we de verschillende soorten leningen in twee delen onderverdelen: de persoonlijke lening en een doorlopend krediet.

Bij een persoonlijke lening betaal je van tevoren het benodigde bedrag. Je kunt later niet nog meer aflossen en in sommige gevallen ook niet tussentijds aflossen. Je zit vast aan een ‘contract’ waarin het rentepercentage en het aflostermijn is vastgelegd. Dit is een goede keuze wanneer je bijvoorbeeld geld wilt lenen voor de aanschaf van een auto en dus ook het specifieke bedrag weet wat je nodig zult hebben.

Een doorlopend krediet is een goede keuze bij een verbouwing. Je kunt deze bijvoorbeeld afsluiten voor de incidentele kosten die dit met zich mee zal brengen. Meestal gaat een doorlopend krediet tot maximaal 5.000 of 10.000 euro. Je kunt tot dit bedrag opnemen, maar dat hoeft niet. Bovendien kun je ook tussentijds aflossen en eventueel weer opnemen indien dat nodig is. Dit is dus een veel flexibelere vorm van lenen. Het nadeel van een doorlopend krediet is dat het hierdoor wel heel gemakkelijk is om geld op te nemen, omdat het er nu eenmaal staat. Daardoor loop je het risico dat je het als extra geld gaat beschouwen en niet als lening. Wanneer je hier echter zeer bewust mee om weet te gaan, kan dit een zeer prettige lening zijn. Je zit nergens aan vast. Op het rentepercentage na dan.

Rentepercentage aftrekken bij de Belastingdienst

In sommige gevallen is een lening minder duur dan in eerste instantie verwacht. Zo kunnen een aantal leningen bij de Belastingdienst worden aangegeven en daarmee het rentepercentage deels worden teruggevraagd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je de lening gebruikt voor het verduurzamen van een koopwoning. Zo ben je uiteindelijk een stuk minder duur uit.

Weet je niet zeker hoeveel een bepaalde lening jou extra gaat kosten? Laat dit dan gerust uitrekenen door een specialist. Online zijn er ook enkele vergelijkingstools te vinden, waarmee je eenvoudig kunt zien welke lening voor jou het voordeligst is. Zo maak je binnen mum van tijd de juiste keuze en weet je zeker dat je op de lange termijn geld ‘bespaart’. Vraag eventueel ook bij de Belastingdienst na, welke zaken als aftrekposten gezien kunnen worden. Zo kom je niet voor ongewenste verrassingen te staan.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *