Startlog

Een log over van alles

achtertuin opnieuw inrichten
Wonen

Zo creëer je een kindvriendelijke tuin

Een huis met tuin… de droom van veel gezinnen. Als ouders weet je maar al te goed hoe belangrijk het is om je kinderen af en toe buiten uit te laten ‘razen’. Niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook om het energieniveau op peil te houden. Toen je eindelijk de trotse eigenaar van een huis met tuin werd, kon je dan ook niet wachten om het idyllische plaatje van spelende kinderen te zien. Maar oeps! Er moet toch wel heel veel gebeuren voordat jouw tuin kindvriendelijk genoeg is. Een tuin aan het water of een tuin vol giftige planten vragen uiteraard om verbetering. Gelukkig zijn er genoeg manieren om jouw tuin eenvoudig kindvriendelijk te maken. Wij zetten een aantal tips op een rijtje.

Let op de stopcontacten

Gas, water en energie zijn natuurlijk essentieel in iedere woning. Zo ook in de tuin. Hierdoor zijn er ook vaak stopcontacten in de tuin te vinden. Waar we deze in huis zorgvuldig afdekken voor jonge kinderen, wordt dit in de tuin juist dikwijls vergeten. Maak daarom een kritisch rondje door de tuin en bekijk goed op welke plekken gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Zo ben je al één stap dichter bij een kindvriendelijke tuin!

Tuin aan het water: geen goed idee?

Water en kinderen, het lijken wel magneten die elkaar continu aantrekken. Helaas kent water ook zo zijn gevaren. Een onoplettend moment en je kind kan in levensgevaar zijn. Hierdoor boezemt het veel ouders angst aan om een tuin aan het water te hebben, zeker als ze zeer jonge kinderen hebben. Daarom besluiten ze hun droomwoning misschien niet te kopen of de kinderen de hele dag binnen te houden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van zo’n mooie tuin. Ook een tuin aan het water kan je kindvriendelijk inrichten, als je maar met enkele zaken rekening houdt.

Plaats bijvoorbeeld een hekwerk voor het water. Misschien zonde van je uitzicht, maar het werkt wel uitstekend. Je kunt het bijna beschouwen als een soort traphekje. Zo kunnen de kinderen enkel bij het water komen als het hekwerk door jou geopend wordt. Dat scheelt een hoop stress, waardoor je optimaal van de tuin kunt genieten.

Schaf planten zorgvuldig aan

Nu het weer volop voorjaar is, kan je waarschijnlijk niet wachten om een hele lading nieuwe planten in de tuin te plaatsen. Let echter wel goed op bij de aanschaf van planten. Natuurlijk let je altijd op je kinderen als deze in de tuin spelen, maar één onoplettend moment is genoeg om een blaadje in de mond te stoppen. Vooral bij kleinere kinderen is dit bijna niet te voorkomen. In de meeste gevallen kan dit niet zo veel kwaad, ondanks dat het natuurlijk helemaal niet lekker is. Maar er zijn ook planten die giftig kunnen zijn. Het is daarom ook belangrijk om de planten met zorg te kopen. Vraag eventueel om advies aan het winkelpersoneel en leg uit dat je jonge kinderen hebt. Zij kunnen je helpen aan kindvriendelijke planten, dat scheelt je een hoop stress als de kinderen in de tuin spelen.

Zorg voor schaduw

Is het een zonovergoten dag? Dan zal je kind waarschijnlijk de hele dag buiten te vinden zijn. Bedenk echter wel dat te veel zonlicht ook niet goed is. De huidjes van kinderen zijn zeer teer en kunnen snel verbranden. Om dit te voorkomen is het belangrijk om schaduwplekjes in de tuin te creëren. Zet in de schaduw enkele favoriete speeltjes, zodat ze zoveel mogelijk in de schaduw blijven. Hiermee bespaar je je kids een roodverbrande huid.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *