Startlog

Een log over van alles

led verlichting huis
Wonen

LED verlichting in huis? Dit zijn de voor- en nadelen!

Verlichting in huis is niet alleen zeer praktisch en sfeervol, maar ook nog eens allesbepalend voor de hoogte van je energierekening en de milieu impact van jouw woning. Steeds meer mensen besluiten energiezuiniger en duurzamer te leven. Zeker nu we aan het begin van een nieuwe jaar staan. Energiezuinig leven staat bij veel mensen hoog op de agenda. Als je nieuwe lampen nodig hebt, zal je waarschijnlijk in de winkel direct overweldigd raken door het aanbod. Je oogt valt dan meteen op de goedkopere varianten, maar wat als je de duurdere lampen eens goed onder de loep neemt? Zo zijn ledlampen tegenwoordig zeer populair en toch wat duurder in aanschaf, waar komt dan die populariteit vandaan? Wij vertellen je meer over de voor- en nadelen van LED verlichting in huis!

Extreem lange levensduur van ledlampen

Ledlampen beschikken over een zeer lange levensduur. Gemiddeld gaat LED verlichting maar liefst 10 tot 20 jaar mee. Hierdoor lijken de aanschafkosten opeens in het niet te vallen. Je hoeft immers ook niet op regelmatige basis de lampen te vervangen. Dit scheelt je niet alleen in je portemonnee, maar is ook fijn voor het milieu. Doordat ledlampen over een langere levensduur beschikken, verdwijnen er ook minder snel schadelijke materialen op afvalbergen. Hierdoor worden fossiele grondstoffen niet verder uitgeput.

Warme kleur

In het verleden werden ledlampen vaak geassocieerd met koud blauw licht. Inmiddels heeft de wetenschap niet stilgestaan en beschikken vrijwel alle ledlampen over een warme lichtkleur. Daarnaast kan LED verlichting ook prima verwerkt worden in inbouwspots. LED spots zijn zeer populair in Nederlandse woningen en zorgen voor een betere lichtverdeling en minder stoorzenders binnen een strak interieur.

led-verlichting

Veilig

Wist je dat je door het gebruik van LED verlichting de brandveiligheid in huis kunt verhogen? Iedereen die wel eens gebruik heeft gemaakt van gloei- of hallogeenlampen weet hoe heet deze lampen kunnen worden. Bij een kapotte lamp moet je altijd eerst enkele uren wachten om de lamp uit de armatuur te halen. Deze was simpelweg te heet om met blote handen aan te pakken. Een oververhitte lamp zegt veel over de wijze waarop energie vervoerd wordt. Als dit niet efficiënt genoeg gebeurd zal de temperatuur in de lamp stijgen. Dit kun je merken aan de donkere vlekken die achterblijven op de plek waar de lamp gehangen heeft. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk dat er brand ontstaat door de hoge temperaturen. Ledlampen blijven altijd koel. Ze verbruiken veel minder energie dan gloei- of hallogeenlampen. Dit omdat ze op een efficiënte wijze met de energie omgaan. Hierdoor wordt de lamp ook nooit te heet en geniet je van een veiligere en energiezuinigere woning.

Nadelen van LED verlichting

LED verlichting kent bijna geen nadelen. Het grootste nadeel is waarschijnlijk de prijs. Toch is het belangrijk om niet alleen naar het prijskaartje te kijken, maar ook naar de terugverdientijd. Waar hallogeen- en gloeilampen na verloop van tijd alleen maar geld gaan kosten, zal je dankzij ledlampen juist geld terug gaan verdienen. Bovendien gaan ze veel langer mee, waardoor je ook minder vaak lampen hoeft te vervangen. Een eenmalige duurzame investering en je kunt jaren genieten van alle voordelen van LED verlichting!

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *