Startlog

Een log over van alles

verticaal tuinieren
Mannen Wonen

Verticaal tuinieren

Ga je graag de hoogte in met het groen, of heb je een compacte tuin of balkon waarbij je het beste langwerpig beplanting kunt laten groeien? Dan is verticaal tuinieren zeker iets voor jou. Deze term is de nieuwe trend voor het in de hoogte en lengte plaatsen van beplanting.

Plaats een leuke tuinbank voor je groene muur, zo maak je in een korte tijd een zeer gezellig en groenrijk plekje voor jezelf.

Het verticaal tuinieren is voortgekomen uit een andere trend. Namelijk de hangplant! Deze variant van beplanting is al enkele jaren zeer prominent aanwezig in onze huiskamers en ook buitenshuis! Het geeft meer sfeer en de verdeling binnen huis en tuin is beter verdeeld wanneer je zowel hoog als laag met groen werkt. Zet een leuke bloempot op de grond, of gebruik een tuinstoel of bloempot op poten. Samen met je hangpot krijg je een mooi dynamisch uiterlijk voor je planten.  

Verticaal tuinieren

Voor de aanleg van een echte verticale groene muur zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. 

Stap 1 is het bepalen van de plaats van je verticale tuin. Houdt dan voornamelijk rekening met de zonneschijn in je tuin. Is er de gehele dag zon op deze plek en zijn je planten hier tegen bestand? Wellicht is een volle zon, halfschaduw of gehele schaduwplek beter geschikt voor je muur met beplanting. Ook is het goed om na te gaan of de plek natuurlijk water krijgt wanneer het regent. 

Daarna is het goed om te kijken welke beplanting je kiest. Enkele opties zijn:
Een geheel groene muur. Dit kan gemakkelijk in een Hedera (klimop) muur die we al jaren veel terugzien in de tuin. Wil je variëren, kies dan eens voor een constructie van bakken aan je muur. Wissel de beplanting af en zorg voor meerdere kleuren groen in je opbouw. Lekker dynamisch!

Voor de doorgewinterde tuinders is een bontgekleurde muur ook heel leuk! Ook hierin kun je nog onderscheid maken in vaste beplanting of seizoenstoppers. Ook leuk wanneer er om en om nieuwe planten in bloei staan. Ga van fuchsia roze naar felgeel en vergeet een mooie paarse plant ook niet!

Verticaal tuinieren

Zorg wel voor balans in je verticale tuin. Laat de planten in een bepaald patroon terugkomen en zorg voor de goede hoogte en afmetingen van planten. Zo hang je hangplanten namelijk het meest onderaan, zodat deze niet over de andere planten heen hangen. Tip!

Wil je nou een twee-in-een functie voor je groene muur? Kies dan voor verticaal moestuinieren! Erg leuk om je eetbare planten, kruiden, fruit of groente te zien groeien aan de muur. Houdt er natuurlijk wel rekening mee dat je gemakkelijk bij je plantjes kunt komen wanneer je de oogst binnenhaalt! 

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *