Startlog

Een log over van alles

auto's

Wat te doen bij een gestolen auto?

Je auto is gestolen. Die ene zin blijft maar door je hoofd spoken. Met de paniek in je ogen weet je gewoon niet meer wat je moet doen. Naast het financiële aspect, ben je ineens je eigen bolide kwijt. Toch is het belangrijk om niet te lang in je gevoelens te blijven hangen, er moet immers snel actie ondernomen worden. Denk aan aangifte doen, je autoverzekering opzeggen en nog veel meer andere belangrijke zaken. In dit artikel leggen we uit wat je precies moet doen bij een gestolen auto.

Aangifte doen

De eerste logische stap is uiteraard contact opnemen met de politie. Dit doe je zo snel mogelijk nadat de auto gestolen is. Tijdens de aangifte zal de politie enkele cruciale informatie vragen over de auto. Hiermee proberen ze een duidelijk beeld van de auto te schetsen, zodat ze precies weten waar ze naar op zoek zijn. Denk bijvoorbeeld aan de volgende gegevens:

  • Het kentekenbewijs, zonder het kentekenbewijs kan de politie weinig voor je betekenen. Weet je deze niet uit je hoofd? Dit kenteken vind je ook op allerlei belangrijke papieren over de auto.
  • Het merk en type auto, vertel eventueel ook of er bijzonderheden aan de auto te zien zijn. Heb je bijvoorbeeld een sticker op de achterruit of is er een duidelijke deuk zichtbaar?
  • Locatie waar de auto gestolen is. Ze zullen ook naar een schatting van het tijdstip vragen.
  • Kilometerstand

Zodra de politie de aangifte heeft opgenomen, maken zij een aantekening bij het RDW. Zo betaal je geen motorvoertuigenbelasting meer voor de auto en worden boetes niet direct op jouw naam gezet. Ook kunnen andere consumenten zien dat de auto als gestolen is aangegeven. Hierdoor is het voor de dief moeilijker om de auto door te verkopen.

Vergeet je verzekeraar niet!

Na de aangifte is het ook belangrijk om je verzekeraar te verwittigen. Dit zal niet automatisch gedaan worden. Anders betaal je premie voor een auto die niet meer in je bezit is, dat zou uiteraard zonde zijn. Het maakt dan ook niet uit of je enkel over een WA autoverzekering beschikt of all risk verzekerd bent. Heb je een beperkt casco of all risk verzekering? Dan wordt de schade gelukkig vergoed als ze jouw auto niet terugvinden.

In sommige gevallen geeft de verzekeraar een vergoeding als je auto verzekerd is. Meestal wachten ze hier even mee, omdat de kans bestaat dat de auto nog wordt teruggevonden. In de meeste gevallen wordt hierbij de dagwaarde van de auto vergoed. Let op: wanneer de auto alsnog teruggevonden wordt, moet je dit bedrag weer in zijn geheel terugbetalen.

Weet je niet waar je precies recht op hebt na diefstal? Bekijk dan de voorwaarden van jouw autoverzekeraar. Bij sommige verzekeraars krijg je bijvoorbeeld zelfs een vervangende auto in de periode dat je moet wachten tot er nieuws is over je eigen auto. Het is wel een prettig idee dat er altijd gepaste financiële en praktische hulp te vinden is.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *