Startlog

Een log over van alles

Rijbewijs halen? Must-read tips en waardevolle adviezen
auto's

Rijbewijs halen? Must-read tips en waardevolle adviezen

Je rijbewijs halen is een belangrijke mijlpaal in je leven. In dit artikel delen we een aantal must-read tips en geven we je een aantal waardevolle adviezen waarmee het makkelijker wordt om die mijlpaal te halen. Doe er je voordeel mee!

Haal je theorie voordat je met de praktijklessen begint

Het beheersen van de verkeersregels is belangrijk om ervoor te zorgen dat je veiliger aan het verkeer kunt deelnemen. Maar het zorgt er ook voor dat je tijdens de praktijklessen meer aandacht hebt om te leren autorijden.

Daarom raden wij aan om je theorie te halen voordat je met de praktijklessen begint. Goed om te weten: je mag het praktijkexamen niet doen als je je theorie niet heb gehaald. Nog een reden dus om eerst je theorie te halen voordat je met de rijlessen begint.

Let hierop bij het kiezen van een rijschool

  • Check het slagingspercentage van de rijscholen. Dit percentage geeft aan hoeveel procent van de leerlingen bij het eerste praktijkexamen is geslaagd. Het zegt natuurlijk nog niets over of de leswijze en de instructeurs bij jou passen, maar het geeft wel een goede beeld voor de kwaliteit van de rijlessen, en daarmee de rijinstructeurs.
  • Lees reviews op verschillende websites. Reviews van oud leerlingen geven je waardevolle inzichten in de kwaliteit van een rijschool. Door de verhalen van anderen te lezen kun je voor jezelf een beeld vormen over of de rijschool bij je past of niet. Naast reviews raden we je ook aan om je netwerk te vragen welke rijscholen goed zijn. Mensen in je netwerk willen je immers helpen en zullen daarom niet zomaar een rijschool aanbevelen.
  • Kijk of de rijinstructeurs ruime ervaring hebben met het geven van autorijlessen.
  • Check wat de mogelijkheden zijn qua lestijden en lesdagen. Is er bijvoorbeeld de optie om in het weekend rijlessen te volgen? En tot hoe laat of vanaf welk tijdstip kun je lessen volgen?
  • Kies voor een lokale rijschool. Op die manier help je de lokale ondernemers. Zoek in Google bijvoorbeeld op ‘rijschool Oostzaan’ als je in Oostzaan woont.

Tips voor de rijlessen 

We raden je aan om de autorijlessen steeds op een andere dag en een ander tijdstip te plannen. Op die manier kom je allerlei verschillende omstandigheden tegen. Zowel qua weersomstandigheden als qua drukte op de weg.

Zorg ervoor dat je rijlessen dicht op elkaar worden gepland. Op die manier krijg je het autorijden sneller onder de knie dan wanneer je steeds bijvoorbeeld een week tussen de autorijlessen hebt zitten.

Tot slot raden je aan om te onderzoeken of het interessant voor je is om een lespakket af te nemen in plaats van losse rijlessen. Een lespakket levert je vaak een korting. Een goede rijinstructeur kan vooraf inschatten welk lespakket je nodig hebt om te voorkomen dat je voor rijlessen gaat betalen die je niet gaat gebruiken.

Adviezen voor na het behalen van je rijbewijs

  • Rij je eerste rondjes in een bekende omgeving. Als je voor het eerst zonder rijinstructeur de weg op gaat is dat best even wennen. Daarom raden we je aan om in een bekende omgeving je eerste autoritten te maken zodat je je met name kunt focussen op het alleen rijden in plaats van dat je ook nog de weg moet zoeken.
  • Een ander belangrijk aandachtspunt is om op de hoogte te blijven van de verkeersregels. Soms wijzigt er iets en dan is het goed om je daar even in te verdiepen.
  • Tot slot raden we je aan om niet te besparen op het onderhoud van je auto. Een goed onderhouden auto zorgt voor meer veiligheid voor jezelf en voor de andere verkeersdeelnemers. Bovendien is het op lange termijn vaak goedkoper om je auto regelmatig te laten onderhouden dan alleen wanneer er iets stuk is of wanneer er een verplichte apk-keuring moet worden uitgevoerd en je auto niet door de keuring komt.

Dat was ‘m, succes met het behalen van je rijbewijs en probeer er ook gewoon van te genieten!

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *