Startlog

Een log over van alles

autoruitschade
auto's Reizen

Eerste hulp bij autoruitschade

De voorruit is het belangrijkste onderdeel van de auto. Dankzij deze ruit is het mogelijk om duidelijk zicht op het verkeer te houden. Hoe voorzichtig je ook rijdt, hoe zorgvuldig je ook omgaat met de auto, iedere autobezitter krijgt een keer te maken met ruitschade.

Ondanks de functionaliteit van de ruit is dit ook een zeer kwetsbaar gedeelte van de auto. Met gepaste snelheid rij je op de snelweg en opeens knalt er een steentje tegen de ruit. Je ziet direct dat er een lelijke barst of misschien zelfs wel een sterretje ontstaat.

Als de voorruit beschadigd raakt, zal dit het directe zicht op de weg belemmeren. De wet is dan ook zeer streng als het gaat over ruitschade in de auto. Er kunnen stevige boetes uitgedeeld worden als politieagenten het idee hebben dat jouw zicht te veel belemmerd wordt om je veilig op de weg te concentreren. Daarom is het enorm belangrijk om de ruit zo spoedig mogelijk te laten herstellen. Ook al lijkt het nu misschien nog maar een klein krasje, na verloop van tijd zal dit uitgroeien tot een lange scheur en is repareren meestal niet meer mogelijk. Voorkom extra tijd en kosten en maak er direct werk van.

Repareren is mogelijk!

Vaak wordt er gedacht dat het repareren van een ruit niet mogelijk is. Vroeger was dit misschien ook wel zo. Toen werd er al snel gekozen voor het vervangen van de ruit. Dit kost echter weer extra veel geld en je bent de auto een langere tijd kwijt. Monteurs bedachten dat het toch ook anders zou moeten kunnen. Zij deden onderzoek naar de verschillende lagen van de ruit en kwamen er achter dat repareren in veel gevallen gewoon mogelijk is, zeker bij oppervlakkige en kleine krassen. Als de schade te groot is of zich in het directe gezichtsveld bevindt, wordt er vaak wel voor gekozen om de ruit te vervangen. Dit is echter alleen als alle andere opties niet meer mogelijk zijn.

repareren voorruit

Voorruit vervangen

Zit er een flinke beschadiging op de vooruit en belemmert dit het directe zicht op de weg? Dan is het verstandig om de ruit zo spoedig mogelijk te laten vervangen. Niet alleen voor je eigen veiligheid en de veiligheid van de andere weggebruikers, maar ook omdat de ruit tegen minder invloeden bestand is. Bij een ongeluk zal deze bijvoorbeeld veel sneller breken als er al een beschadiging aanwezig is, de krachtige beschermingslaag is immers al eerder aangetast. Door ruit vervangen verhoog je de veiligheid in het geval van een ongeluk.

autoruit vervangen

Beschadiging aan de achterruit

In tegenstelling tot de voorruit is het bij de achterruit nooit mogelijk om deze te repareren. Een achterruit bestaat uit gehard glas. Dit glas versplintert bij een beschadiging en is daardoor nooit te herstellen. Enkel het vervangen van de achterruit kan nog solaas bieden. Dit is ook het geval bij een zijruit. De reden hiervoor zijn de verschillende glastypes die gebruikt worden voor de ruiten. Gehard glas kan nooit gerepareerd

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *