Startlog

Een log over van alles

auto dashboard
auto's

5 tips om zuiniger te rijden

Brandstof, een autoverzekering en de jaarlijkse APK. Hoe handig een auto ook is, het kost je wel veel geld. Daarom is het verstandig om zuiniger te rijden. Zo kun je gemakkelijk wat geld besparen. Hoe minder brandstof er wordt verbruikt, hoe minder vaak je moet tanken.

1. Rijd in een zuinige auto

Allereerst de meest voor de hand liggende tip: rijd in een zuinige auto. Met een zuinige auto hoef je minder vaak te tanken. Een win-winsituatie dus. Sta je op het punt om een nieuwe auto te kopen? Het loont om eens onderzoek te doen naar de meest zuinige auto’s. Of kies bijvoorbeeld voor een elektrische auto. Deze rijdt natuurlijk nóg zuiniger.

2. Controleer de bandenspanning

Een andere truc om minder vaak te tanken, is door te rijden op banden met de juiste bandenspanning. Wie rijdt op te zachte banden is per jaar zo’n €150 meer aan brandstof kwijt. Dit komt omdat de motor dan harder moet werken. Controleer daarom iedere 2 maanden de bandenspanning bij een benzinepomp. Wat de juiste spanning is, lees je in het instructieboekje van je auto, op een sticker in het portier of op de tankdop. Ben je toe aan nieuwe banden? Kies dan banden met een lage rolweerstand.

3. Rem niet te veel

Probeer niet te veel te remmen, want zo gebruik je onnodig veel brandstof. Let erop dat je het gas op tijd loslaat en rol uit als je van plan bent om te remmen. Het helpt als je tijdens het autorijden zo ver mogelijk vooruitkijkt, zodat je kunt anticiperen op je medeweggebruikers. In de file is het extra opletten geblazen, want steeds remmen en optrekken kost veel brandstof. Rijd dus zo constant mogelijk.

4. Gebruik de handige snufjes van je auto

In de meeste auto’s zitten een aantal handige snufjes die brandstof helpen besparen. Dankzij de cruise control ben je zo’n 10 procent minder brandstof kwijt, omdat je op een constante snelheid rijdt. Ook de toerenteller, boordcomputer en brandstofverbruikmeter helpen je brandstof besparen, omdat ze je inzicht geven in hoeveel brandstof je verbruikt. Je rijgedrag kun je hier vervolgens op aanpassen. Een snufje die je beter kunt vermijden is de airco. Gebruik deze niet te fanatiek als je zuiniger wilt rijden.

5. Krab je autoruiten schoon

Als er een laagje ijs op de ruiten ligt, laten veel mensen de auto eerst stationair draaien. Ze hopen dat de auto dan opwarmt en het ijs smelt. De motor zinloos laten draaien, is slecht voor milieu, de motor en het kost onnodig veel brandstof. De snelste manier om je auto ijsvrij te maken, is door ouderwets te krabben. Zo bespaar je ook brandstof!

Sluit vandaag nog een autoverzekering af

Op een goede autoverzekering moet je niet onnodig besparen. InShared bewijst dat een goede én goedkope verzekering ook samen kan gaan. Het afsluiten van een autoverzekering is bij InShared een fluitje van een cent. Je kunt hier gratis je autoverzekering vergelijken. Zo vind je binnen een paar minuten een passende verzekering.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *