Startlog

Een log over van alles

Voorkom wanbetalers met een kredietwaardigheidscheck
Zakelijk

Voorkom wanbetalers met een kredietwaardigheidscheck

Als bedrijf wil je natuurlijk altijd dat je facturen worden betaald. Maar helaas krijgt ieder bedrijf er vroeg of laat mee te laten dat een factuur niet wordt voldaan. Er zijn genoeg oorzaken te bedenken waarom een klant een factuur niet zou betalen. Maar deze redenen zullen jou als ondernemer verder een zorg zijn. Het belangrijkste voor jou is om zo snel mogelijk alsnog het geld te ontvangen voor de factuur. Je hebt ten slotte zelf ook kosten moeten draaien. En wanbetalers kunnen zelfs voor grote problemen zorgen voor je bedrijf. Met een kredietwaardigheidscheck kun je dit probleem voorkomen. Maar hoe werkt dit nu eigenlijk?

Waarom een kredietwaardigheidscheck belangrijk is

Mogelijk heb je al heel lang een goede relatie met een klant. Je zorgt er altijd voor dat je op tijd jouw diensten of producten levert. En de klant zorgt er op zijn beurt voor dat de facturen worden voldaan. Je zal misschien denken dat er weinig gevaren op de loer liggen. De samenwerking gaat immers goed. En je kunt je niet voorstellen dat dit in de toekomst anders zal zijn.

Echter kan de financiële status van je klant snel veranderen. Zo kunnen er problemen ontstaan, waardoor ze in moeilijkheden terecht komen. En zo weet je dit bij je toekomstige klanten al helemaal niet zeker. Het controleren van de kredietwaardigheid is dan ook altijd een goed idee.

De risico’s van wanbetalers

Hoe betrouwbaar je jouw klanten ook vindt. Er is altijd een risico dat je klanten niet betalen. Of ze dat zelf nu willen of niet. Problemen kunnen helaas altijd ontstaan. En hierbij loop je als bedrijf ook de nodige risico’s. Heb je bijvoorbeeld een factuur openstaan van aanzienlijke omvang? Dan kan dit ervoor zorgen dat je minder snel kunt groeien met je bedrijf. En in een erger geval kun je zelf in financiële moeilijkheden komen.Waarom een kredietwaardigheidscheck belangrijk is

De kredietwaardigheidscheck

Je kunt dus wel stellen dat wanbetalers een groot risico kunnen zijn voor bedrijven. En daarmee is het ook een vervelende bezigheid. Het kan ook nog eens erg veel tijd kosten om achter de wanbetalers aan te gaan. Waardoor er veel extra kosten kunnen ontstaan. Met een kredietwaardigheidscheck kun je dit probleem preventief aanpakken. Je kunt namelijk laten controleren of er financiële informatie over je klant beschikbaar is. Met deze informatie kun je bepalen of je een klant kan vertrouwen om mee in zee te gaan.

De factoren van kredietwaardigheid

Maar wat zijn nu de precies de factoren die bepalen of een bedrijf kredietwaardig is? Dit wordt achterhaald door veel factoren door te nemen. Echter zijn er drie factoren die het belangrijkste zijn.

Allereerst is de solvabiliteit belangrijk. Dit wil zeggen of een bedrijf de korte en lange betalingen kan voldoen. Het eigen vermogen moet zo groot mogelijk zijn. Zodat de schuld zo klein mogelijk is. Uiteindelijk ontstaat er een solvabiliteitsratio waarmee het eerste deel van kredietwaardigheid kan worden ingeschat.

Vervolgens kijkt men naar de liquiditeit. Want het is belangrijk om te controleren of er voldoende liquide middelen aanwezig zijn. Hiermee worden de kortlopende schulden afgelost. En dit moet dan ook genoeg zijn om alles af te lossen. Een matige liquiditeit kan al snel een negatief effect hebben op de kredietwaardigheid.

Ten slotte zal de omzet en de winstgevendheid worden gecontroleerd. Dit is een vrij simpel gegeven. Maar is uiteraard ook erg belangrijk om in de gaten te houden.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *