Startlog

Een log over van alles

werken met beperking
Gezondheid Mannen Vrouwen Zakelijk

Wil je werken met een beperking? Dit zijn de mogelijkheden

Wil je graag werken, maar leef je met een beperking? Er bestaan meestal tal van mogelijkheden om passend werk te vinden. In de huidige tijd zijn er veel werkgevers die medewerkers met een beperking een werkplek bieden. Er zijn in Nederland uiteenlopende stimuleringen en verplichtingen in het kader van Maatschappelijk Bewust Ondernemen (MVO). Organisaties met 25 of meer medewerkers in dienst, zijn bijvoorbeeld verplicht om ook een persoon met een beperking aan te nemen. Er zijn voor werkgevers tevens diverse financiële tegemoetkomingen. Instanties zoals het UWV en re-integratie experts zoals Xs2more zijn hierbij van betekenis.

Wat houden het doelgroepregister en de banenafspraak in?

Het is voor mensen met een arbeidsbeperking vaak niet gemakkelijk om aan een baan te komen. Volgens besluitvorming van de regering dienen zij echter zo veel mogelijk kansen te krijgen bij reguliere werkgevers. Met organisaties voor werkgevers en werknemers zijn daar afspraken voor gemaakt. Deze houden onder meer in dat er voor mensen met een arbeidsbeperking 125.000 banen zijn bijgekomen in het begin van 2026. Onderdeel hiervan zijn 25.000 werkplekken bij overheden. Dit streven staat bekend als de ‘banenafspraak’. Het doelgroepregister vermeldt de personen voor wie de banen zijn bedoeld. Dit register wordt beheerd door het UWV. Of je tot deze doelgroep behoort, wordt bepaald door het UWV of de gemeente. Als blijkt dat je in het doelgroepenregister staat, telt jouw baan mee voor de quotumregeling en de banenafspraak.

Laat je ondersteunen met expertise

Medewerkers met een beperking worden opgenomen in het doelgroepregister. Wanneer een persoon hiertoe behoort, wordt door het UWV bepaald, geregistreerd en beheerd. In het kader van zaken als speciale scholing en aanpassingen op de werkvloer, is aparte begeleiding voor de werkgever vereist.

Re-integreren met een arbeidsbeperking?

Er is maatwerk geboden bij het re-integreren met een arbeidsbeperking. De aanpassingen voor nieuwe werkzaamheden en functies en bestaande of nieuwe werkplekken, gaan immers gepaard met grote uitdagingen. Bovendien is het proces gebonden aan strikte regels. Xs2more biedt de oplossing met een doortastende aanpak die in overzichtelijke dossiers wordt vastgelegd.

Hoe kom ik in het doelgroepregister?

  1. Dit is het geval als het UWV heeft bepaald dat je behoort tot de doelgroep banenafspraak.
  2. Als je onder het wettelijk minimumloon zit en jouw gemeente erkent dat je tot de Participatiewet behoort.  Op deze manier komen via de Praktijkroute meer personen met een arbeidsbeperking in het doelgroepregister terecht.
  3. Je bent leerling uit het Praktijkonderwijs of uit het voortgezet speciaal onderwijs en je hebt je (zonder beoordeling) schriftelijk aangemeld.

Wat heeft Xs2more werkgevers te bieden?

Het UWV vergoedt niets achteraf. Daarom is het cruciaal om de mogelijkheden die het UWV je biedt, van tevoren in kaart te brengen. Een van de faciliteiten waar de werkgever voor dient te zorgen, is een rolstoeltoegankelijke werkplek. Wanneer een dergelijke plek er nog niet is, dan kunnen zowel de werknemer als de werkgever bij het UWV terecht. Er bestaan diverse financiële mogelijkheden die tot voordeel van de werkgever zijn. Xs2more voorziet je daaromtrent van gedegen begeleiding en advies. De re-integratie-expert bezoekt bijvoorbeeld jouw bedrijfslocatie om de mogelijkheden te onderzoeken en de voortgang te monitoren.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *