Startlog

Een log over van alles

Executive Search & Werving & Selectie
Zakelijk

Executive Search & Werving & Selectie: wat is het verschil?

Veel professionele bedrijven hebben moeite om de juiste kandidaten voor open posities op de werkvloer te vinden. In dat geval schakelen zij vaak een Headhunter of Recruitment Consultant in. Alhoewel deze termen vaak losjes door elkaar worden gebruikt, is er wel degelijk een verschil merkbaar. Maar weet jij welke diensten beter bij jou passen? Is werving en selectie iets voor jou of kies je toch liever voor executive search? En wat is dan het verschil? Dat lees je in dit artikel!

 

Waarom een werving- en selectiebureau inschakelen?

Velen onder ons begrijpen niet direct waarom bedrijven een werving- en selectiebureau inschakelen. Werkloosheid blijft immers een groot probleem in Nederland. Zo moeilijk hoeft het dan toch niet te zijn om een aantal sollicitanten te vinden? Niets is echter minder waar, want voor sommige functies bestaat nog steeds een enorm tekort aan relevante kandidaten. Een werving- en selectiebureau doet tevens al het voorselecteren voor het bedrijf. Zo hoeven zij geen tientallen CV’s meer door te spitten en beschikken ze direct over een duidelijke selectie van geschikte kandidaten.

Maar wat is dan het verschil tussen een bedrijf die aan werving en selectie doet of aan executive search? Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden en draait allemaal om de volgende kwestie: zijn de kandidaten wel of niet actief op zoek naar een andere baan? Bij werving en selectie geldt dat iemand voor zichzelf al de knoop heeft doorgehakt en op zoek is naar een andere functie of werkgever. Bij executive search worden mogelijke kandidaten gevonden die al in vaste dienst zijn en nog niet actief zoekende zijn, maar zich meestal wel al oriënteren op de arbeidsmarkt.

Werving & Selectie

Bij werving & selectie wordt een professioneel bureau ingeschakeld om de arbeidsmarkt in de gaten te houden. Zij gaan voor professionele bedrijven op zoek naar geschikte kandidaten om een open positie in te vullen. Hiervoor maken zij bijvoorbeeld gebruik van een online databank waar men zijn of haar CV op kan plaatsen. De kandidaat die gerekruteerd wordt is dus actief op zoek naar een nieuwe baan.

Werving & Selectie

Waarom executive search?

Maar waarom dan toch kiezen voor executive search? Waarom zou je niet gewoon een werving & selectie procedure houden en kandidaten rekruteren die actief op zoek zijn naar een nieuwe baan? Dit heeft er vooral mee te maken dat de beste medewerkers voor de functie vaak al in het bezit zijn van een vaste baan. Als competitief bedrijf wil je natuurlijk enkel de beste mensen om jouw bedrijf te excelleren. Daarbij komt een Executive search bureau van pas.executive search

Zij maken van een heel andere aanpak gebruik dan een werving & selectie bureau. Dat moet ook wel, want hun kandidaten liggen niet zomaar voor het ‘oprapen’. Zij besteden tijdens de zoektocht veel aandacht in het persoonlijk contact leggen met potentiële kandidaten. Ze wachten dan ook niet tot een persoon zelf contact opneemt met het bedrijf, maar nemen zelf de stap om deze persoon te benaderen. Ze richten zich dan ook op het ‘grijze gebied’ van de arbeidsmarkt. Dit zijn mensen in vaste dienst die niet actief zoeken naar een nieuwe baan, maar wel geïnteresseerd zijn in nieuwe arbeidsmogelijkheden. Alleen de beste mensen kunnen jouw bedrijf in razendsnel tempo laten groeien!

 

 

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *