Startlog

Een log over van alles

Hoe maak je jouw woning brandveilig?
Wonen

Hoe maak je jouw woning brandveilig?

Je huis plotseling in vlammen zien opgaan, het is de grootste nachtmerrie van vrijwel iedereen. Helaas is het ook een nachtmerrie die voor veel mensen werkelijkheid blijkt te worden. Ieder jaar weer rukt de Brandweer er regelmatig op uit om mensen uit een brandende woning te redden en/of de schade zoveel mogelijk te beperken. Gelukkig komen woningbranden steeds minder vaak voor, doordat mensen precies weten hoe ze dit moeten voorkomen. Dit was vroeger wel anders. Helaas zit een ongelukje nog steeds in een klein hoekje en is een woningbrand nooit geheel te voorkomen. Daarom is het belangrijk om voldoende veiligheidsmaatregelen te treffen, zodat je in geval van nood in elk geval goed voorbereid bent. Maar hoe maak je jouw woning brandveilig? Wij zetten een aantal tips op een rijtje.

Voldoende noodverlichting

Allereerst is het belangrijk om over voldoende noodverlichting te beschikken. Noodverlichting kopen lijkt misschien onbelangrijk. Hoe groot is immers de kans dat alle elektriciteit uitvalt in huis? Bovendien heb je waarschijnlijk het idee dat je de weg in eigen huis op je duimpje kent. Ook als er geen licht aanwezig is, weet jij dan ook al snel je weg naar buiten te vinden. Maar is dat wel zo?

Veel mensen verkijken zich op het feit dat je heel snel gedesoriënteerd raakt als er brand uitbreekt. Ook rookontwikkeling maakt het er niet makkelijker op. Dit beperkt niet alleen het zicht, maar kan ook het functioneren van je hersenen aantasten. Wanneer onverhoopt de elektriciteit uitvalt tijdens een woningbrand, is het dan ook belangrijk dat de nooduitgangen duidelijk worden aangegeven. Noodverlichting kan hierbij een cruciale rol spelen.

noodverlichting kopen

Schaf deurdrangers aan

Heb je ooit wel eens gehoord van een deurdranger? Dit is een speciaal mechanisme die op een deur wordt geplaatst, zodat deze nooit meer zonder reden open blijft staan. Dit klinkt als iets voor ‘luie’ mensen, maar heeft enorm veel voordelen. Zeker in het geval van een woningbrand. Uit onderzoek blijkt immers dat open deuren in huis een brand veel sneller kunnen voeden. Hierdoor zal een brand binnen enkele minuten door het hele huis verspreid zijn. Een dranger zorgt ervoor dat de deuren gesloten blijven en de brand minder gevoed wordt met zuurstof. Hierdoor gun je jezelf meer tijd om te ontsnappen.

Weet wat je moet doen

Weet jij wat je moet doen in het geval van brand? En hoe zit dat met het rest van het gezin? Weten zij hoe ze de snelste weg naar buiten kunnen vinden? Dat ze niet zomaar de deur van de deurdranger van dorma mogen afhalen omdat dit voor een feller vuur kan zorgen? Weten ze hoe ze tijd moeten rekken als er rook onder de deur vandaan komt? Nee? Dan is het hoog tijd om hier meer aandacht en tijd aan te besteden.

Natuurlijk is het niet nodig om je gezin onnodig bang te maken met horrorscenario’s. Wel kun je ervoor kiezen om spelenderwijs meer over brand te vertellen en zo uit te leggen wat ze kunnen doen als het noodlot toeslaat. Door dit regelmatig te oefenen en te bespreken, kun je uiteindelijk het verschil tussen leven en dood maken.

 

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *