Startlog

Een log over van alles

Een gecertificeerde arbodienst is verplicht
Zakelijk

Een gecertificeerde arbodienst is verplicht

Als werkgever in Nederland heb je te voldoen aan strenge eisen omtrent je arbo- en verzuimbeleid. Je bent dan ook verplicht een gecertificeerde arbodienst in de arm te nemen.

Deze moeten voldoen aan de richtlijnen zoals die zijn opgesteld door de Stichting Beheer Certificatie Arbodiensten. De SBCA stelt de richtlijnen vast voor toetsing en certificering. Essentieel thema hierbij, is de correcte omgang met vertrouwelijke informatie. Die kwaliteit koop je als werkgever automatisch in met een gecertificeerde arbodienst.

Uitdaging voor arbodiensten

De ISO-certificering heeft verschillende gradaties. Zo is de gecertificeerde arbodienst  Preventix ISO 9001-2015 gecertificeerd. Deze certificering is vrij uniek voor arbodiensten; nog niet veel van het huidige aanbod heeft deze certificering in handen. Dat is grotendeels verklaarbaar door het feit dat een de audits worden uitgevoerd door geaccrediteerde instelling, en dat veeleisende voorwaarden steeds verder aangescherpt worden.

Vereisten voor de certificaten

Kies je voor een gecertificeerde arbodienst, dan weet je zeker dat deze gewend is te voldoen aan talloze regels. Zo moet er een gestructureerde en degelijke bedrijfsvoering zijn ontwikkeld. Je arbodienst is ook verplicht samen te werken met kerndeskundigen, waaronder zeker één arbodienst bedrijfsarts. Ook is het verplicht de beschikking te hebben over een hoger veiligheidskundige, arbeids- en organisatiekundige en arbeidshygiënist.

Wat moet worden vastgelegd?

De arbodienstverlening verloopt op basis van het handboek. Ook deze moet volledig op orde zijn. Alles moet aantoonbaar zijn: de functie-eisen moeten vastliggen, alle bedrijfsfuncties moeten correct zijn omschreven, en ook de onderlinge afspraken moeten goed worden vastgelegd in verslagen. Hierbij hoort ook dat het bedrijf interne onderzoeken houdt. Het is verplicht om klanttevredenheidsonderzoek uit te voeren, én te laten zien wat de uitslag hiervan is. De omgang met klachten en de privacy moeten altijd voldoen aan de laatste eisen.

Uitdaging voor arbodiensten

Kiezen voor kwaliteit

Het werken met steeds dezelfde arbeidsdeskundige is niet verplicht. Toch kiest Preventix hier voor, vanwege de meerwaarde voor de klant. De organisatie maakt deze service gestroomlijnd mede door het gebruik de de software VerzuimSignaal Unit 4. Hierin wordt het verzuim van werknemers beheerd. Vanuit dit programma worden ook snel en gemakkelijk spreekuren, onderzoeken en andere diensten van specialisten ingekocht. Ook handig is dat werknemers toegang hebben tot hun eigen gegevens.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *