Startlog

Een log over van alles

Tips hoe je snel en gemakkelijk de kattenbak verschoont
Gezondheid Wonen

Tips hoe je snel en gemakkelijk de kattenbak verschoont

De kattenbak verschonen is misschien wel het minst leuke klusje wanneer je een kat hebt. Toch is het wel enorm belangrijk. Wanneer deze bak niet vaak genoeg verschoont wordt, loop je het risico dat je kat op meerdere plekken in huis zijn behoefte doet of gaat het huis simpelweg vies ruiken. Hoewel het niet het allerleukste klusje is, kan je het wel een stuk leuker maken. Het hoeft namelijk zeker niet enorm veel tijd in beslag te nemen. Ook kost het vrij weinig moeite, als je tenminste weet waar je rekening mee moet houden.

Ben jij benieuwd wanneer je de kattenbak precies moet verschonen? En hoe je dit het beste aanpakt? Hier vind je enkele tips hoe je snel en gemakkelijk de kattenbak verschoont.

Kattenbak schoonmaken: zo doe je dat!

Met de komst van jouw kat heb je ook direct een grote kattenbak aangeschaft. Handig voor tijdens het zindelijk maken. Nu dat eenmaal is gelukt, wordt het ook tijd om de bak op efficiënte wijze te verschonen. Het is hierbij allereerst belangrijk om aan de eigen hygiëne te denken. De uitwerpselen van een kat kunnen namelijk over toxoplasma beschikken. Je kunt verspreiding hiervan voorkomen door handschoenen te dragen. Dit voelt sowieso prettiger.

Gooi tijdens het schoonmaken eerst alle vulling in een speciale zak of bij het restafval. Vervolgens is het tijd om de bak zelf schoon te maken. Dit doe je eenvoudig met warm water en een sopje. Laat de kattenbak vervolgens even een tijdje drogen. Hou er rekening mee dat je de kattenbak pas schoonmaakt wanneer je kat buiten is of net zijn behoefte heeft gedaan. De bak is immers even niet beschikbaar voor gebruik.

Ben je zwanger? Laat dan het verschonen van de kattenbak over aan je partner of iemand anders binnen je directe omgeving. Je loopt als zwangeren meer risico wanneer je besmet wordt met toxoplasma en dit kan zeer schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.

Hoe vaak verschoon je de kattenbak?

Er is geen specifieke regel die bepaalt wanneer je de kattenbak moet verschonen. Dit zie en merk je vaak vanzelf. Over het algemeen geldt dat je de grootste klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat regelmatig moet verwijderen. Dit doe je eenvoudig met een schepje. Kijk daarom iedere dag even in de kattenbak. Als je ziet dat er te veel ontlasting ligt, dan wordt het tijd om de uitwerpselen handmatig te verwijderen. Doordat je dit iedere dag doet, zal ook de hoeveelheid kattengrit steeds minder worden. Daarom is het belangrijk om dit ook regelmatig bij te vullen. Zo zorg je ervoor dat er altijd voldoende kattengrit aanwezig blijft.

De meeste kattenliefhebbers verschonen de kattenbak eens in de vier a vijf dagen. Het kan zijn dat je de kattenbak minder vaak of juist vaker moet verschonen. Bijvoorbeeld omdat je kat veel buiten verblijft of vaker plast dan normaal. Hou daarom vooral het gedrag van je kat in de gaten en probeer zelf geurtjes in huis te voorkomen.

Wanneer je de kattenbak precies schoonmaakt maakt weinig uit. Dit kan je voor het slapengaan doen of juist bij het opstaan. Net wat jou uitkomt. Het is belangrijk dat de kattenbak schoon blijft. Wanneer je dit doet, maakt weinig uit.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *