Startlog

Een log over van alles

short gaan
Cursus Mannen

Short gaan: hoe werkt dat precies?

Als belegger kun je veel geld verdienen door de waarde van een aandeel te voorspellen. Je kunt niet alleen geld verdienen als de waarde van een aandeel stijgt, maar ook als de waarde van een aandeel daalt. Het gaat er simpelweg om dat je de juiste voorspelling doet voor het betreffende aandeel.

Speculeer je op de waardedaling van een aandeel, dan ga je short. Meer hierover, lees je op deze pagina.

Wat is short gaan?

Short gaan wordt ook wel short selling genoemd. Ga je short, dan voorspel je een waardedaling voor een specifiek aandeel. Je verkoopt aandelen, die je in feite niet in je bezit hebt. Vervolgens koop je de aandelen op een later tijdstip voor een lagere prijs terug. Het verschil tussen de verkoopprijs en de verlaagde aankoopprijs is je winst.

Waarom short gaan?

Short selling is erg populair. Dit is niet voor niets het geval. Ga je short, dan profiteer je namelijk van een grote flexibiliteit. Je maakt niet alleen winst als de koersen stijgen, maar ook als de koersen dalen. En omdat de koers van een aandeel altijd kan dalen – ook bij een gunstige markt – is dit zeker een voordeel te noemen.

Hoe werkt short gaan?

Short gaan klinkt wat ingewikkeld, simpelweg omdat je aandelen verkoopt die je in feite niet in je bezit hebt. Toch is short gaan absoluut niet zo complex als je denkt.

Als je short wil gaan op een aandeel, heb je de hulp van een broker nodig. Als particulier kun je namelijk niet zelf short gaan met aandelen. Bepaal voor jezelf op welk aandeel je short wil gaan en koop vervolgens een of meerdere sprinters voor dit aandeel. Je betaalt een deel van het aandeel en de broker gaat short voor jou.

Een voorbeeld

Stel, je wil short gaan op het aandeel van Heijmans. Dit aandeel heeft een waarde van 12 euro. Koop je 100 sprinters short op het aandeel Heijmans, dan verkoopt je broker 100 aandelen Heijmans voor de waardering van 12 euro. Daalt het aandeel naar 10 euro, dan vraag jij je broker om de 100 aandelen weer terug te kopen. Het verschil van 2 euro is de winst die je maakt.

Wel moet je de broker nog een vergoeding betalen voor het verkopen en vervolgens terugkopen van jouw aandelen. Houd er dan ook rekening mee dat de winst die je maakt door short te gaan, nog iets

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *