Startlog

Een log over van alles

Wijnglazen
Wonen

Klare wijn in heldere glazen: wat schenk je waarin?

Wat kan er nou gemakkelijker zijn dan wijn in een glas schenken? Weten welk glas je gebruikt vergt enige kennis. Er zijn namelijk redenen dat wijn in een longdrinkglas gewoonweg niet tot zijn recht komt. Kortom, er zijn regels hieromtrent!

Gelukkig kun je op onderstaande tekst terugvallen als je het allemaal even niet meer weet. Als je echt zeker wilt zijn van je zaak, is het belangrijk om te weten waar een glas uit bestaat en hoe je wijn wel of niet serveert. Lees onze tips en je hebt niks om je zorgen om te maken.

De basis

Een wijnglas bestaat standaard uit drie delen:

De voet

Wat kunnen we hier nog over zeggen? Dit is het onderste gedeelte van het glas. het zorgt ervoor dat je glas stevig blijft staan.

De steel

De langgerekte hals is karakteristiek voor een wijnglas. Het zorgt er tevens voor dat je de kelk – daar komen we zo op – niet hoeft aan te raken. Zodoende wordt de temperatuur van de wijn niet negatief beïnvloed.

De kelk

Tot slot het gedeelte waarin de wenk in geschonken en uit gedronken wordt. De kelk kan verschillende afmetingen en vormen hebben, omdat deze bepalen voor welke wijn deze bedoeld is.

Nu nog de juiste glazen bij elkaar zoeken. Ze zijn redelijk goedkoop van standaard glas verkrijgbaar in diverse winkels. Maar als je echt indruk wilt maken, kies je voor grote merken en puike kwaliteit. Bijvoorbeeld het Tritan® kristalglas van Schott Zwiesel. Hiermee maak je nooit een verkeerde keuze!orrefors-intermezzo

Witte wijn

Wanneer je de blanco versie van het druivennat drinkt, wil je natuurlijk de smaak ervan zoveel mogelijk behouden. Daarom mag de kelk niet al te breed zijn, omdat ze de wijn dan dankzij het grotere oppervlak sneller verlaten. Dit komt omdat ze dan beter aan de buitenlucht worden blootgesteld. De vorm van de kelk zorgt er tevens voor dat de wijn beter gekoeld blijft. Des te beter, want koud is immers dé manier om witte wijn te drinken!

v

Rode wijn

De meest bolle glazen zijn bedoeld om van rode wijn te genieten. Dankzij de royale bolling in het glas en de breedte ervan circuleert er voldoende zuurstof in het glas. Walsen – zachtjes heen en weer schudden van je glas – gaat met een dergelijk model ook veel beter.

Rode wijn

Champagne

Zodra de kurk er weer af mag vliegen – hoewel dan de bubbels meteen hun koffers pakken, dus dit is eigenlijk niet de juiste manier om een fles champagne te openen – heb je wel de juiste glazen nodig. Deze worden ook wel ‘flûte’ genoemd. Aanvankelijk werd gerept dat de vorm van het glas niet uitmaakt. Recent onderzoek wijst echter uit dat in de smalle kelk de bubbels veel beter behouden blijven. Dat je ‘t maar even weet.

Proost!

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *