Startlog

Een log over van alles

Operational lease? Hier moet je op letten!
auto's Mannen

Operational lease? Hier moet je op letten!

Voor veel ondernemers is een eigen auto van levensbelang. Wanneer je veel zakelijke ritten maakt, dan is operational lease, ook wel in de volksmond ‘een auto van de zaak’ genoemd, wellicht een goede keuze. Het leasen van een auto is bij ondernemers al heel wat jaren populair, maar ook onder consumenten neemt die populariteit explosief toe. Twijfel jij over het afsluiten van een zakelijk leasecontract? Maar weet je niet precies waar je op moet letten? Wij hebben de belangrijkste dingen op een rijtje gezet!

Maak een keuze uit de verschillende leasevormen

Wanneer je ervoor kiest om een auto op de naam van je bedrijf te zetten, dan beschik je over verschillende mogelijkheden. Daardoor kom je al vrij snel voor de vraag te staan welke leenvorm je dan precies zou willen. Om die keuze een beetje gemakkelijker te maken, kun je gebruik maken van het onderstaande korte overzicht van de verschillende leasevormen.

  • Financial lease is een bijzondere vorm van leasen, waarbij je uiteindelijk wél de eigenaar wordt van de auto. Dit is bij private lease of zakelijk leasen eigenlijk nooit het geval. Deze vorm van leasen kan dan ook het beste vergeleken worden met het afsluiten van een hypotheek. Je betaalt iedere maand een bedrag om de auto af te lossen en wanneer je alle termijnen hebt voldaan, ben je officieel en juridisch de eigenaar van de auto.
  • Operational lease is een alles-in-één oplossing die je bij een leasemaatschappij afsluit. Je betaalt een vast bedrag per maand en hier zijn alle kosten bij inbegrepen. Dit hoeft echter niet. Je kunt Volkswagen golf lease ook afsluiten via een netto operational lease. Hierbij betaal je verzekeringen en onderhoud zelf, maar blijf je wel profiteren van alle andere voordelen van leasen. Zo hoef je geen grote investering te doen om de auto aan te schaffen en betaal je iedere maand een vast bedrag.
  • Occasion lease kan zowel door ondernemers als particulieren worden toegepast. Hierbij kies je voor een relatief jonge en toch gebruikte auto. Hierdoor is de levertijd van de auto veel korter en geniet je ook nog eens van een lager maandtarief.

Houd rekening met de fiscale bijtelling

De mogelijke fiscale bijtelling speelt een belangrijke rol in het bepalen of zakelijk rijden iets voor jou is. Wanneer je de auto voornamelijk voor zakelijk rijden gebruikt, maar deze ook incidenteel voor privéritten gebruikt, dan kan je te maken krijgen met fiscale bijtelling. Dit is een bedrag wat je extra moet betalen over de privéritten die je hebt gemaakt. Dit kan een percentage van 8% of 22% zijn. Afhankelijk van de zuinigheid van de auto.

Let op: hierbij is er wel sprake van een mogelijke uitzondering. Wanneer je voor toyota aygo lease kiest, maar wel minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan word je uitgezonderd van de fiscale bijtelling. Hierbij ben je wel verplicht om een rittendagboek bij te houden, zodat je ook kunt bewijzen dat er minder dan 500 kilometer privé mee is gereden. Houd er wel rekening mee dat je sneller aan

500 kilometer zit dan gedacht. Een retourrit van Utrecht naar Keulen en je zit er al aan. Bij skoda enyaq lease zullen de meeste ondernemers dan ook fiscale bijtelling moeten betalen. Indien je een zuinige auto rijdt (denk aan een elektrische auto), is deze bijtelling een stuk lager.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *