Startlog

Een log over van alles

echtscheiding
Mannen Vrouwen

Mediation bij een echtscheiding

Een echtscheiding voltrekken is voor beide partijen ontzettend lastig. Je stapt niet in het huwelijksbootje om er na een paar jaar weer uit te stappen. Toch kunnen er omstandigheden zijn waarin het beter is om allebei een andere richting op te gaan. De waarheid is dat er ongeveer 34.000 echtscheidingen per jaar plaatsvinden in Nederland. Het kan dan ook zomaar zijn dat jij tot deze groep hoort of gaat horen. Maar wat als je nog volop in de scheidingsprocedure verstrikt zit en jullie er samen moeilijk uitkomen? Veel mensen kiezen voor een advocaat, maar er is ook een andere manier: een mediator. Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van mediation bij een echtscheiding. Je hebt zelfs speciale mediators die hier voor opgeleid zijn, zoals we zien bij Merlijn Mediation. Maar wat zijn de voordelen van een mediator en wat kan hij voor jullie betekenen in deze moeilijke tijd?

scheiden met kinderen

Voordelen van mediation bij een echtscheiding

Bij een echtscheiding ligt de communicatie tussen jou en je (ex-)partner vaak stil. We blijven mensen en dat betekent dat emoties meespelen en we ons zelfs beduveld kunnen voelen. Hierdoor is het enorm lastig om afspraken te maken en speelt wantrouwen een grote rol. Toch is het van groot belang dat jullie allebei tot afspraken komen. Ligt de zaak al bij de rechter? Dan stopt dit proces totdat jullie mogelijk zelf tot een oplossing zijn gekomen. Bij mediation komt er een derde onafhankelijke partij bij jullie zitten. Deze heeft een mediation opleiding gevolgd en is gespecialiseerd in het oplossen van conflicten. Hij of zij kan jullie de tools aanreiken om weer terug op 1 lijn te komen. Maar wat zijn de voordelen van mediation bij een echtscheiding?

  • Conflicten worden in de meeste gevallen zeer snel uit de wereld geholpen. Hierdoor loopt de scheiding een stuk soepeler.
  • Zowel jij als je (ex-)partner kunnen precies zeggen wat jullie nodig hebben om tot een oplossing te komen. Hierdoor is het mogelijk om afspraken te maken op basis van wat jullie allebei belangrijk vinden.
  • De mediator kan je tevens helpen om eventuele spanning tussen jou en je (ex-)partner weg te halen. Dit kan zeker handig zijn als je het contact in de toekomst wilt blijven onderhouden. Zeker als er kinderen in het spel zijn is dit een belangrijk voordeel.
  • Met mediation kan je in vrijwel alle gevallen een heleboel geld besparen op de scheiding. Tevens is het ook minder ingrijpend dan meteen naar de rechter te stappen en allerlei dingen te eisen. Het eerst zelf oplossen met je (ex-)partner is altijd een veel fijner idee. Uit onderzoek blijkt dat in meer dan de helft van de gevallen er een geheel of gedeeltelijk goede afloop was na de bemiddeling van een mediator.

vechtscheiding

Komen jullie er echt niet uit? Dan is het toch verstandig om een advocaat te nemen. Deze kan het nakomen van afspraken aandringen bij de rechter. Die doet vervolgens een uitspraak waar beide partijen zich aan moeten houden. Beter is natuurlijk om hier zelf uit te komen. Niet alleen om zo je eigen belangen te verdedigen, maar ook om het geen vechtscheiding te laten worden.

Zaak al voor de rechter: wat nu?

Is de zaak al voor de rechter en ben je opeens heel erg geïnteresseerd in de bemiddeling  van een mediator? Dan is er goed nieuws: als jullie beide belang hebben bij deze keuze kunnen jullie dit eerst proberen voordat jullie een rechtszaak aangaan. In veel van de gevallen kan de rechter dit zelfs aanraden.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *