Startlog

Een log over van alles

De positieve effecten van een therapiehond tijdens logopedie
Cursus

De positieve effecten van een therapiehond tijdens logopedie

Therapiehonden worden steeds vaker ingezet bij logopedie. Honden (ver)oordelen niet, zijn aaibaar en nodigen uit tot interactie. Voor veel kinderen is het best spannend om naar een therapeut te gaan. Die spanning is echter snel verdwenen als er een vrolijk kwispelende hond op hen wacht. Logopediepraktijk Wegwijs zet sinds kort bij diverse behandelingen therapiehond Iwan in. Onder meer bij het stimuleren van taalontwikkeling en het verbeteren van articulatie draagt deze lieve viervoeter bij aan mooie resultaten.

Wetenschappelijk onderzoek

Diverse studies tonen aan dat het contact met honden een gunstig effect heeft op de sociaal-emotionele ontwikkeling van mensen. Zo kan dit helpen om angstklachten, depressie en eenzaamheid te verminderen en zelfvertrouwen te verhogen. Therapiehonden geven sociale, emotionele en psychologische steun. Een onderzoek naar het effect van de inzet van honden bij therapie[1] uit 2018 van de Radboud Universiteit Nijmegen naar de effectiviteit van dierondersteunde therapie, toont aan dat behandeling met behulp van een therapiehond kan helpen bij het verbeteren van de communicatieve vaardigheden. Ook de effectiviteit van het inzetten van therapiehonden bij logopedie wordt hiermee bewezen. Onder meer omdat veel mensen met een stoornis uit het autistisch spectrum contact met dieren als prettig en makkelijk ervaren. Dit kan groei in sociaal gedrag en zowel verbale als non-verbale communicatie bevorderen.

Het inzetten van de therapiehond

Logopediepraktijk Wegwijs werd afgelopen zomer benaderd door Anouk Doffer met de vraag of haar therapiehond Iwan stage mocht lopen. Hoewel de logopedisten hier direct enthousiast tegenover stonden, wisten zij nog niet precies wat zij van de therapiehond konden verwachten. De mogelijkheden voor oefeningen bleken echter groot te zijn. Therapiehond Iwan werd onder meer ingezet bij het stimuleren van de taalontwikkeling en het verbeteren van de articulatie. Bij drie sessies heeft hij diverse oefeningen gedaan. De kinderen konden de therapiehond opdrachten geven en met hem spelen. Door op deze manier met de hond samen te werken, werd de taal uitgelokt of werd er specifiek aan klanken en verstaanbaarheid gewerkt. Met het geven van commando’s konden kinderen aan verstaanbaarheid werken.

Het inzetten van de therapiehond

Effecten van werken met een therapiehond

De logopedisten van Logopediepraktijk Wegwijs bemerkten dat de therapiehond kinderen meteen over de drempel helpt. Er was te zien dat zij zich snel vertrouwd voelen met de hond en direct gemotiveerd zijn om oefeningen met hem te doen. Het vertrouwen bracht het positieve effect teweeg dat de kinderen sneller en gemakkelijker gingen praten. Ook lieten zij meer van zichzelf zien. De therapiehond voelt de kinderen dan ook goed aan. Bij alle sessies was te zien dat het plezier voorop stond en de kinderen niet in de gaten hadden dat zij bezig waren met oefeningen. De logopedisten hebben met één kind in het bijzonder een mooi resultaat behaald. Zo is de verstaanbaarheid in spontane spraak significant verbeterd. Een kleine kanttekening daarbij is dat het moeilijk is om te bepalen of dit komt door de aanwezigheid van de therapiehond of dat ook andere factoren meespelen. Door de hond frequenter in te zetten, kunnen de effecten beter in kaart worden gebracht.

Ervaringen van de logopedisten

De logopedisten van Logopediepraktijk Wegwijs hebben de aanwezigheid van therapiehond Iwan als zeer positief ervaren. Zij kunnen de hond bij veel verschillende hulpvragen inzetten. Onder andere bij het verbeteren van de spraak- en taalontwikkeling. Bij het bevorderen van de leesontwikkeling en het afleren van afwijkend mondgedrag is het inzetten van de therapiehond tevens van toegevoegde waarde. In de toekomst willen zij hem dan ook vaker gaan inzetten.

[1] Bron: https://theses.ubn.ru.nl/bitstream/handle/123456789/6023/Venhorst%2C_A._1.pdf?sequence=1

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *