Startlog

Een log over van alles

Tips voor een goede boekhouding voor ondernemers
Cursus Zakelijk

Tips voor een goede boekhouding voor ondernemers

De boekhouding is misschien niet de leukste bezigheid voor jou als ondernemer. Toch is het absoluut vereist om je boekhouding op orde te hebben. Is dit niet het geval? Dan kan dit voor nare problemen zorgen. En kan zelfs de toekomst van je bedrijf in gevaar komen.

Maar wanneer je de boekhouding op orde hebt, kan dit zelfs positieve invloed hebben op je bedrijfsresultaten. Daarom nemen we graag een aantal tips met je door voor de boekhouding van jouw bedrijf.

Gebruik de juiste software

Het investeren in een goed boekhoudprogramma is eigenlijk altijd de eerste stap die je moet zetten als ondernemer. Boekhoudsoftware is tegenwoordig zeer gebruiksvriendelijk. En er is dan ook weinig tot geen kennis nodig om het te gebruiken. In het begin is het even wennen. Maar je zal al snel merken hoe makkelijk het is om zo’n programma te gebruiken. Zo bespaar je veel tijd. En heb je overzichtelijk inzicht in jouw financiën. Tevens zijn de kosten voor een boekhoudprogramma MKB relatief laag. Met de tijd die je het je zal besparen, hoef je jezelf geen zorgen te maken over de kosten ervan.

Schakel professionele hulp in

Ben je ergens niet goed in? Of heb je er simpelweg geen tijd voor? Dan is het verstandig om dit uit te besteden. Zo maak je niet alleen tijd vrij voor andere zaken. Maar profiteer je ook nog eens van de expertise van anderen. Tevens ben je hoogstwaarschijnlijk gaan ondernemen omdat je passie hebt voor een bepaald vakgebied. En tenzij je accountant bent, zal dit niet veel te maken hebben met je boekhouding.

Het inschakelen van een accountant zorgt er niet alleen voor dat je jouw boekhouding op orde hebt. Vaak kun je ook gebruik maken van bepaalde belastingvoordelen, waar je zelf mogelijk niet van op de hoogte was. Zo kun je zelfs verdienen door financiële hulp in te schakelen.

Schrijf processen voor boekhouding

Je zal ongetwijfeld met verschillende boekhouders te werk gaan in je carrière. En wanneer je eenmaal een goed proces hebt. Is het slim om dit te documenteren. Zo kun je nieuwe boekhouders gemakkelijk instrueren over wat het beste voor je werkt. Op deze manier zal niet alleen je boekhoudproces vlot verlopen. Maar kun je ook een hoop tijd en geld besparen omdat je snel in staat bent om je processen uit te leggen.

Houd vorderingen nauw in de gaten

Het versturen van de facturen is één ding. Maar ze moeten natuurlijk wel worden betaald. Houd dus goed bij welke facturen je verzonden hebt. En welke betaald zijn. Ook hierbij is het raadzaam om gebruik te maken van boekhoudsoftware. Deze software heeft vrijwel altijd functionaliteiten waarmee je automatisch betaalherinneringen kunt sturen. Zo hoef je niet telkens achter onbetaalde facturen aan.

Vraag aan je accountant hoe je samen kunt werken

We hebben al eerder aangegeven dat het inschakelen van een accountant altijd aan te raden is. Maar wanneer je eenmaal de keuze hebt gemaakt om een accountant in te schakelen. Wil je er natuurlijk wel optimaal gebruik van maken. Vraag dan ook zeker even aan je accountant hoe jullie het beste samen kunnen werken. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde zaken waar je rekening mee kunt houden bij je dagelijkse werkzaamheden? Je moet je account zien als een partner. Want een goede accountant kan jouw bedrijf zelfs naar een hoger niveau tillen.

Boekhouden is dus mogelijk niet jouw leukste bezigheid. Maar je kunt de tijd die je hierin investeert zo klein mogelijk maken. Met goede boekhoudsoftware en de hulp van een professional, maak je het jezelf zo makkelijk mogelijk. Je zult ook merken dat het simpelweg heel fijn is om je financiële zaken op orde te hebben.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *