Startlog

Een log over van alles

Hoe wordt de premie van je autoverzekering bepaald
auto's

Hoe wordt de premie van je autoverzekering bepaald?

Iedere automobilist is verplicht om zijn auto te verzekeren. Hierbij moet de auto minimaal WA verzekerd worden. Eventuele uitbreiding van de verzekering kan naar eigen inzicht worden ingevuld. De premie van een autoverzekering kan enorm verschillen per verzekeraar. De premie die je moet betalen bij een autoverzekering van FBTO kan heel anders zijn dan de premie bij een andere autoverzekeraar. Maar waar heeft dit precies mee te maken? Hoe wordt de premie bepaald en hoe kun je hier op besparen?

Wat is van invloed op de hoogte van de premie?

Een nieuwe auto is al duur genoeg. De premie van de autoverzekering zorgt voor nóg meer extra kosten. Bij een torenhoge premie betaal je iedere maand veel te veel voor jouw autoverzekering. Daarom is het verstandig om eerst te kijken wat van invloed is op de hoogte van de premie. Wanneer je dit weet, begrijp je ook hoe je hierop kunt besparen. Wij zetten de belangrijkste zaken voor jou op een rijtje:

  • Je leeftijd is van grote invloed op de hoogte van de premie. Zo verwacht een autoverzekeraar dat de jongere generatie eerder schade rijdt dan ervaren bestuurders. Hierdoor zal de premie hoger liggen als je jonger dan 25 jaar bent.
  • Je schadeverleden vertelt de autoverzekeraar precies wat ze van jouw rijgedrag kunnen verwachten. Als je in de afgelopen jaren al enorm veel schade hebt gereden, is het risico voor de verzekeraar groter dat dit opnieuw zal gebeuren. In dat geval kunnen ze de premie verhogen om het risico te dekken.
  • Ook je woonplaats is van grote invloed op de hoogte van de premie. Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen in de Randstad eerder schade rijden dan mensen uit het hoge noorden. Dit is dan ook niet meer dan logisch, aangezien hier uiteraard ook minder verkeer aanwezig is en het risico op ongevallen kleiner is. Bovendien is de kans op diefstal van de auto hier ook groter.

Bij sommige autoverzekeraars kijken ze ook naar het merk en bouwjaar van de auto. Hierbij is de waarde van de auto ontzettend belangrijk. Ook kan de premie voor een elektrische auto soms anders zijn dan voor een ‘traditionele’ auto.invloed premie autoverzekering

Bespaartips autoverzekering

Wil je niet te veel geld kwijt zijn aan jouw autoverzekering? Dan is vooral belangrijk om de verschillende autoverzekeraars met elkaar te vergelijken. Door dat te doen, weet je uiteindelijk precies welke voor jou de voordeligste keuze is.

Vervolgens zijn er ook nog een aantal zaken die tot een fikse besparing op de premie van de autoverzekering kunnen leiden. Schaf je bijvoorbeeld een tweede auto aan voor mobiliteit binnen het gezin? Dan kan je meestal van een tweede autoregeling gebruikmaken. Hierbij ontvang je een fikse korting op de premie. Dit geldt ook als je meerdere verzekeringen bij één verzekeraar onderbrengt. Meestal ontvang je dan pakketkorting, waardoor je uiteindelijk nergens anders meer goedkoper uit zal zijn.

Rij je onverhoopt toch schade? Bekijk dan eerst hoeveel de reparatie zal kosten. In de meeste gevallen is het voordeliger om kleine beetjes schade zelf te betalen dan dat deze geclaimd worden en de premie omhoog gaat. Maak daarom altijd een goede afweging alvorens je melding doet van de schade.

Dit artikel bevat een samenwerking. 

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *