Startlog

Een log over van alles

Wetgeving voor het internet: wat verandert er in 2021?
Zakelijk

Wetgeving voor het internet: wat verandert er in 2021?

Afgelopen zomer (begin juni) zijn de regels met betrekking tot auteursrecht op internet aangepast in Nederland. Deze nieuwe regels zijn een aanvulling, namelijk op de regels voor auteursrechten die al bestonden vanuit de Europese Unie. Met deze regels wordt er meer rekening gehouden met het digitaal gebruik van materiaal. Dit zijn niet de enige regels die dit jaar zullen veranderen op het internet. Zo zullen er ook veranderingen plaatsvinden in de wereld van online verkoop en gokken. Hoe werken deze regels precies en wat betekent dit voor jou? Meer hierover lees je in dit artikel.

Regels voor auteursrechten

Door de nieuwe regels is er meer duidelijkheid over het gebruik van beschermd materiaal. Vooral in een aantal specifieke situaties. Voor het gebruik van tekst en datamining hoef je geen toestemming meer te vragen voor het gebruik van het materiaal. Veel data en teksten zijn namelijk auteursrechtelijk beschermd. Dit geldt ook voor digitaal onderwijs. Docenten en leerlingen hoeven dus geen rekening meer te houden met auteursrechten bij lessen en opdrachten. Bij cultureel erfgoedinstellingen is dit nu ook het geval. Een museum, bibliotheek of andere instelling mag nu dus alles digitaliseren en online beschikbaar maken voor anderen.

Hiernaast zijn er nog meer veranderingen. Zo is er vanaf nu meer bescherming voor het materiaal van persuitgevers. Artikelen mogen bijvoorbeeld niet meer zo snel gebruikt worden. Ook is er een verandering in waar de verantwoordelijkheid ligt. Online diensten en aanbieders, zoals YouTube en sociale media, zullen voortaan moeten zorgen voor het beter naleven van de regels voor auteursrechten. Uitgevers kunnen vanaf nu ook weer recht hebben op vergoeding, niet alleen de makers van het materiaal. Deze regels kunnen dus erg belangrijk zijn als jij een creatief persoon bent, of een eigen online bedrijf hebt. Wat er precies allemaal is vastgesteld en hoe de wetgeving is veranderd voor jouw sector, kun je in detail vinden op bijvoorbeeld de site van de KvK.

Verkoop en online gokken

Hiernaast volgen er nog meer nieuwe regels voor het internet. Zo worden er nieuwe eisen gesteld aan het verkopen op internet of via sociale media. Vanaf begin volgend jaar is er bijvoorbeeld een nieuwe informatieplicht, met ook nieuwe regels als het gaat om reviews, aanbiedingen en het bepalen van prijzen. Heb je reviews op je platform? Dan moet je aangeven hoe je deze controleert, verwerkt en of je gebruikmaakt van sponsoring. Ook moet je de klanten gaan informeren over gepersonaliseerde aanbiedingen, kortingen en het gebruik van persoonlijke gegevens bij gratis diensten. Voor online ondernemers gaat er dus het een en ander veranderen over een paar maanden. Als jij online producten verkoopt of diensten levert, is het dus slim om deze regels even na te lopen.

Wat ook gaat veranderen voor Nederlanders, is online gokken. Vanaf 1 oktober is online gokken namelijk officieel legaal in ons land. Dit betekent dat je legaal kunt gokken op sites met een geldige licentie, zoals een deel van de websites die worden aangeboden via Onlinecasinofortuna.com. In Nederland kon je voorheen al online gokken op sommige sites, maar nu is het dus eindelijk officieel geworden. Wat dit precies betekent voor bestaande gokwebsites en voor gokkers zelf, kun je lezen op de site van de Rijksoverheid.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *