Startlog

Een log over van alles

Wat is Lean Six Sigma en voor wie is dit bedoeld?
Zakelijk

Wat is Lean Six Sigma en voor wie is dit bedoeld?

Wat is Lean Six Sigma en voor wie is dit bedoeld?

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar manieren om te innoveren. Je bedrijf te verbeteren, bedrijfsprocessen te optimaliseren en daarmee een beter eindproduct voor de klant te realiseren. Hier komt veel bij kijken. Belangrijk is dat er minder materialen verspild worden en dat het team weet wat nodig is. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken. Steeds meer bedrijven maken hierbij gebruik van de basisbeginselen van Lean Six Sigma. Middels trainingen, zoals bijvoorbeeld de yellow belt training, kunnen deze principes worden aangeleerd. Dit heeft al bij duizenden bedrijven tot successen geleid. Maar wat houdt dit precies in en voor wie zijn dergelijke trainingen bedoeld? 

Wat houdt Lean Six Sigma precies in? 

Lean Six Sigma is een methode die is ontwikkeld voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Hierbij worden drie belangrijke kernelementen gebruikt: 

  • Allereerst is het belangrijk dat de nodige tools worden aangeleerd om problemen in kaart te brengen. Om te kunnen innoveren is het immers noodzakelijk dat je weet waar de pijnpunten liggen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar manieren om de problemen te identificeren, maar ook hoe deze opgelost kunnen worden.
  • Daarnaast worden probleemoplossende processen in kaart gebracht om ervoor te zorgen dat de hoofdoorzaak van het probleem wordt ontdekt en ook dat de oplossing op de juiste manier kan worden geïmplementeerd.
  • En als laatste wordt ook gekeken naar de mindset van een ieder die binnen de organisatie werkzaam is. Hoe kunnen zij zo efficiënt mogelijk werken om de bedrijfsprocessen te optimaliseren. Wat is ervoor nodig om de neuzen dezelfde richting op te laten wijzen en hoe zorgt men ervoor dat de klant hierbij centraal blijft staan en het eindproduct volledig aan de wensen voldoet? 

Logischerwijs staan deze drie kernelementen niet los van elkaar. Ze zijn allemaal nodig en zullen elkaar versterken in het complete plaatje. Analytische technieken kunnen enkel effectief worden toegepast als men op de hoogte is van de processen die kunnen worden toegepast en men moet over de juiste mindset beschikken om deze veranderingen door te voeren. 

Voor wie zijn deze trainingen bedoeld? 

Er zijn verschillende trainingen die rusten op bovenstaande principes. Yellow belt is een goed voorbeeld, maar ook de lean green belt training wordt veelal toegepast. Het grote voordeel van dergelijke trainingen is dat ze niet rusten op één branche. Ze kunnen in vrijwel elke branche worden doorgevoerd. Het maakt dus niet uit in welk bedrijf je werkzaam bent. De methodes die je hier leert, kunnen werkelijk overal worden toegepast om de processen te verbeteren. 

Bovendien is voor het volgen van deze trainingen geen echte voorkennis nodig. Tijd en motivatie is het enige wat je nodig hebt om dit te doen slagen. De meeste trainingen kunnen binnen enkele dagen worden afgerond. Hierbij wordt niet alleen aandacht geschonken aan de theorie, maar wordt het ook mogelijk om middels simulaties de opgedane kennis direct in de praktijk te gebruiken. 

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *