Startlog

Een log over van alles

Verplichte led verlichting
Zakelijk

Verplichte led verlichting: 4 redenen waarom dat eigenlijk niet zo erg is 

Met het hele bedrijf overstappen op led verlichting? Vanaf 1 juli 2020 is dat verplicht. In november 2018 heeft de Tweede Kamer namelijk een motie aangenomen waarin gepleit werd voor een verplichte overstap van conventionele verlichting op led verlichting binnen bedrijven. Het grootste argument hiervoor was dat dit zou zorgen voor 0,9 megaton CO2-winst en dus aanzienlijk beter zou zijn voor het milieu.[1] Met het hele bedrijf overstappen kan echter best een investering zijn. Gelukkig zorgt het aanschaffen van led panelen, led TL buizen of led downlights ook voor een hoop voordelen. In deze blog lees je de vier grootste redenen om blij te zijn met de verplichte led verlichting binnen bedrijven.

led panelen

Led verlichting is beter voor het milieu én je portemonnee

Zoals de motie van Tweede Kamerleden Van der Lee en Mulder al duidelijk maakte is led verlichting beter voor het milieu. Dit komt doordat led een veel lager energieverbruik heeft dan traditionele verlichting. Een led lamp zet namelijk 90 procent van de elektriciteit om in licht en 10 procent in warmte, terwijl dit bij andere soorten lampen precies andersom is. Dit betekent dat led verlichting veel minder last heeft van onnodig energieverbruik. Voor het opwekken van deze energie worden fossiele brandstoffen als gas en steenkool verbrand, een proces waarbij veel CO2 wordt uitgestoten. Hoe minder elektriciteit de lamp dus verbruikt, hoe beter dit is voor het milieu. Bovendien zorgt het energiezuinige karakter van bijvoorbeeld led panelen en led TL buizen ervoor dat de energierekening verlaagd wordt en is dit hierdoor tevens een goede keuze voor je portemonnee.

Het monteren van led panelen en led TL buizen is eenvoudig

Is het dan geen gedoe om over te stappen op led verlichting? Gelukkig valt dit wel mee! Je kunt bijvoorbeeld de nieuwe led panelen in systeemplafonds plaatsen op de plek waar eerst de TL armaturen hingen. Zo zijn 60 bij 60 cm led panelen perfecte vervangers voor 4 x 18W TL bakken. Je hoeft voor het plaatsen van deze led panelen in systeemplafonds niet helemaal nieuwe gaten te maken. Ook traditionele G5 en G13 TL buizen kunnen bijvoorbeeld eenvoudig vervangen worden door led TL buizen.

led panelen in systeemplafonds

Overstappen op led verlichting geeft je soms recht op de energie-investeringsaftrek

De overheid doet ook wat terug voor ondernemingen die overstappen op led verlichting. Bedrijven die dit doen maken namelijk aanspraak op de energie-investeringsaftrek (EIA). Dit is een regeling waarbij ondernemers die investeren in duurzame energie de kosten deels kunnen aftrekken van de fiscale winst. Zo kun je bovenop de gebruikelijke afschrijving een deel van de investeringskosten in led verlichting ook aftrekken, zodat je minder inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt.

Led verlichting verkort de onderhoudstijd

Led verlichting heeft een veel langere levensduur dan andere lampen. Gemiddeld kunnen led lampen 30.000 tot 50.000 uur blijven branden. Dit betekent dat ze bij een gebruik van acht uur per dag wel tien tot zeventien jaar kunnen blijven hangen zonder dat je er enige omkijken naar hebt. Minder onderhoudstijd en -kosten én je hoeft minder vaak nieuwe lampen aan te schaffen. Een win-winsituatie dus.

In deze blog hebben we je vier redenen gegeven om met je bedrijf gauw over te stappen op led panelen, led TL buizen of andere led lampen. De grootste reden is natuurlijk het feit dat het door de overheid verplicht is, maar daarnaast heb je de kosten door de EIA, het energiezuinige karakter van de lampen en de lange levensduur ook zo terugverdiend. Zo kun je extra genieten van de andere voordelen.

[1] https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2018Z20512&did=2018D53429

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *