Startlog

Een log over van alles

Bespreking
Zakelijk

Twijfels over re-integratie? Vraag een second opinion aan

Langdurig zieke medewerkers dienen na verloop van tijd te re-integreren in hun werkzaamheden. In de meeste gevallen verloopt een dergelijk traject naar behoren. Maar bij sommige werknemers of werkgevers ontstaat er twijfel of de re-integratie naar behoren verloopt. Ook komt het voor dat het proces op wat voor manier dan ook stagneert, bijvoorbeeld door onenigheid over passende arbeid of door een geschil over ongeschiktheid of geschiktheid tot werken. Ook kan er onzekerheid ontstaan of de werknemer of de werkgever voldoende inspanningen verrichten voor de re-integratie. In situaties van verzuimgevallen waar vraagtekens bij zijn, kunnen beide partijen een second opinion bij een re-integratie aanvragen bij een arbeidsdeskundige of een bedrijfsarts.

Arbeidsdeskundig advies

Binnen de gezondheidszorg zijn second opinions aan de orde van de dag. De behandelend arts van een patiënt doet een beroep op de opinie van een andere arts. In theorie zou die een andere diagnose kunnen stellen dan de primaire arts. Het werkt ongeveer hetzelfde wanneer een second opinion bij een re-integratie wordt ingezet. Een re-integratie expert toetst de eerste en tweede spoor re-integratie-inspanningen van zowel de werknemer als de werkgever. Daarna volgt advies over de maatregelen om het re-integratietraject op orde te houden of op orde te krijgen. De belastbaarheid die door de eigen bedrijfsarts is vastgesteld, is hierbij leidend. Het behoort ook tot de mogelijkheden om de arbeidsdeskundige een bezoek te laten brengen aan de werkplek, indien dit door de werkgever wordt gewenst.

Functionele mogelijkheden

Specialistisch onderzoek door een onafhankelijke bedrijfsarts helpt tevens om zekerheid te krijgen, wanneer je als werkgever niet zeker bent van de arbeidsmogelijkheden van een medewerker. In een Functionele Mogelijkheden Lijst worden de mogelijkheden vastgelegd. Daarnaast ontvang je als werkgever een duidelijk re-integratieadvies. Beide voldoen aan de richtlijnen van het UWV. Het is mogelijk om de second opinion in te zetten vanaf € 250, – exclusief btw. Je weet dus precies waar je aan toe bent tegen relatief lage kosten. Ook dure loonsancties kunnen hiermee worden voorkomen. Een prettige gedachte, want zieke medewerkers brengen al genoeg kosten met zich mee.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *