Startlog

Een log over van alles

Succesvol ondernemen doe je zo | 4 slimme tips
Zakelijk

Succesvol ondernemen doe je zo | 4 slimme tips

Succesvol ondernemen, dat is de wens van iedere ondernemer. Zodra je besluit een eigen bedrijf te beginnen, kijk je er naar uit om winst te maken en van jouw eigen onderneming te ‘leven’. Helaas klinkt dat altijd gemakkelijker dan het in werkelijkheid is. Ondernemen kan heel lastig zijn en vraagt om veel tijd & aandacht. Als je steeds (meer) winst wilt maken ieder jaar zal je hier dan ook wel wat voor moeten doen. Je kunt niet achterover leunen en verwachten dat je bedrijf groeit. Hard werken en ervoor gaan, dat zijn de belangrijkste ingrediënten voor een succesvol recept!

Wil jij jouw bedrijf sneller zien groeien? Maak dan gebruik van de volgende 5 slimme tips!

1. Bouw een netwerk op

Allereerst is het belangrijk om een goed netwerk op te bouwen. Denk hierbij niet alleen aan vaste klanten of concurrenten die wel eens wat werk uit willen besteden, maar ook aan professionals die enkele zaken uit handen kunnen nemen. Ondernemen kost immers al tijd genoeg, dus dan is het prettig dat je soms dingen kunt uitbesteden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan personeelsadvies als je besluit personeel in te schakelen. Op het gebied van personeel en organisatie kan er heel veel op je af komen. Zeker als je normaal niet gewend was om met personeel te werken. Daarom kan het verstandig zijn om advies te vragen. Zo kan jij je bezig houden met je eigen werkzaamheden en weet je zeker dat de organisatie verder op rolletjes loopt. Succesvol ondernemen betekent ook dat je soms dingen uit handen moet geven om meer ruimte in je hoofd te creëren.

2. Maak een ondernemingsplan

Denk je dat iedere ondernemer uit het niets succesvol is geworden? Natuurlijk niet! Zij zijn niet ‘klakkeloos’ met een bedrijf begonnen, in de hoop dat deze succesvol zou worden, maar daar is vaak een heel traject aan vooraf gegaan. Een goede onderneming begint vaak met een idee, een idee die verder uitgewerkt wordt met een team van specialisten. Hierbij is het vooral belangrijk om je sterke en zwakke punten te kennen. Wat is haalbaar? En wat kan je beter aan iemand anders overlaten? Door vooraf te bepalen wat jouw bedrijf gaat doen en hoe je dit gaat realiseren, profiteer je van een goed fundament. Een ondernemingsplan kan jou hierbij helpen.Maak een ondernemingsplan

3. Blijf aan de klant denken

Ondernemers maken vaak de grote fout om vooral uit zichzelf te blijven denken. Jij weet immers enorm veel over de werkzaamheden die je gaat verrichten en denkt ook te weten waar de klant bij gebaat is. Maar ben jij ook de belangrijkste speler in dit hele verhaal? Waarschijnlijk niet. Je hebt klanten nodig om jouw onderneming succesvol te maken. Daarom is het voornamelijk van belang wat zij van jouw diensten en producten vinden. Het kan daarom verstandig zijn om enquêtes te gebruiken, klanten vragen te stellen of zelf door de ogen van een potentiële klant naar jouw website te kijken. Als jullie meer op één lijn liggen, kan je de klant beter begrijpen en kiezen nieuwe klanten ook weer eerder voor jou.

4. Hard werken

Het ondernemerschap is hard werken. Over het algemeen werken ondernemers harder dan een werknemer in loondienst. Wees daarnaast ook proactief. Ga niet zitten wachten tot klanten jou vinden, maar zoek ze op! Wees vastberaden en boud je focus, dan zal de onderneming zeker een succes worden. Vind je het soms allemaal te zwaar? Probeer dan enkele zaken uit te besteden. Bedrijfsadministratie uitbesteden, online marketing door een professional laten verzorgen; het zijn allemaal dingen die veel last van jouw schouders halen!

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *