Startlog

Een log over van alles

Wonen Zakelijk

Ervaringen groene stroom, welke leverancier moet ik kiezen?

De energietransitie is in volle gang in ons land. Groene energie is nog nooit zo belangrijk geweest. De fossiele grondstoffen raken uitgeput, grijze energie wordt te duur en de overheid zinspeelt op een CO2 neutraal Nederland in 2050. Nederland is op de hoogte van deze veranderingen op de energiemarkt. Toch is niet iedereen onverdeeld positief. Een CO2 neutraal Nederland betekent ook dat we over moeten op duurzamere alternatieven. Gas moet uit onze woningen verdwijnen. Veel mensen koken nog op gas en verwarmen hun huis op die manier. Betekent dit dan dat alles veranderd moet worden in huis? Hoe duur gaat dit dan worden? Ben je verplicht om zelf energie op te wekken? En als je kiest voor groene stroom, welke leverancier moet je dan kiezen?

Groene energie

Laten we allereerst duidelijk maken dat je niet verplicht bent om zelf energie op te wekken. Natuurlijk bespaar je zo op de lange termijn wel veel kosten, maar het is niet noodzakelijk. Wel zullen veel huishoudens in de toekomst over moeten gaan op een warmtepomp of zonneboiler om hun huis te verwarmen. Deze nemen uiteindelijk de plek van de cv-ketel in beslag. Voor nu is dat nog toekomstmuziek. Het kan echter geen kwaad om al over de toekomst na te gaan denken. Zeker nu grijze energie steeds duurder gaat worden.

Uiteindelijk zullen we allemaal uitsluitend gebruik kunnen maken van energie die op een natuurlijke wijze is opgewekt. Hiermee wordt o.a. zonne-energie, windenergie en waterkracht ingezet. Toch zijn nog steeds veel mensen in de veronderstelling dat groene energie heel duur is, duurder dan grijze energie. Voorheen was dit misschien ook wel zo. Groene energie was voor de elite. De productiewijze van groene energie kost simpelweg veel meer, die kosten worden verhaald op de consument. Dat was de reden waarom groene energie duurder leek. Inmiddels is dit prijsverschil bijna niet meer op te merken. Energiebedrijven hebben recht op subsidies als ze uitsluitend groene energie produceren. Daarom is het mogelijk om de prijzen zoveel mogelijk te drukken. Groene stroom van Budget Energie is bijvoorbeeld in de meeste gevallen al goedkoper dan grijze stroom. Hierdoor wordt de drempel om over te stappen naar een groene energiemaatschappij veel lager.budgetenergie

Welke leverancier moet ik kiezen?

Groene energiebedrijven lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Het aanbod is reuze. Dat maakt de keuze er niet gemakkelijker op. Daarom is het verstandig om je eerst goed te oriënteren op de energiemarkt. Bekijk welke energiebedrijven uitsluitend groene energie produceren en welke bedrijven groene energie als optie zien. In de meeste gevallen zien we dat energiebedrijven die uitsluitend groene energie verkopen veel voordeliger zijn. Zij moeten concurreren met andere spelers op dat gebied. Dat is te merken aan de prijsverschillen.

 

Vind je het lastig om een beslissing te maken? Lees dan de ervaringen van andere consumenten op vergelijkingswebsites. Zo krijg je een duidelijk beeld van de diensten, prijzen en het klantencontact van verschillende energieleveranciers. Vul tegelijkertijd ook een energievergelijker in, zo zie je direct waar je het voordeligst uit bent.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *