Startlog

Een log over van alles

tips energie besparen
Wonen

4 simpele tips om energie te besparen in huis

Energie besparen in huis… we weten allemaal dat het belangrijk is, maar ons er echt toe zetten is een heel ander verhaal. Als je echter weer met vraagtekens in je ogen naar de jaarlijkse energieafrekening staart weet je dat er iets moet veranderen. Wat veel mensen echter niet beseffen is dat je met heel veel kleine en simpele dingen je energierekening al drastisch omlaag kan halen. Daar hoef je echt niet voor te zitten koukleumen op de bank of onder een koude douche te gaan staan. Ook de wasmachine mag gewoon blijven draaien, het toilet doorgetrokken en alle elektronische apparaten mogen op hun plek blijven staan. Doe jij er al alles aan om energie te besparen in huis maar blijft je energierekening torenhoog? Dan is het aan te raden om je energieleverancier eens flink onder de loep te nemen. In sommige gevallen ben je goedkoper uit bij een andere energiemaatschappij. Door het energie vergelijken bij Independer uit te voeren, weet je precies welke maatschappij het voordeligst is voor jouw woonsituatie en energieverbruik. Kan jij toch nog wel wat tips gebruiken om snel energie te besparen? Lees dan mee met 4 simpele tips om energie te besparen in huis.

1. Trek de stekkers uit het stopcontact

Zorg dat je er een gewoonte van maakt om na het gebruik van een elektronisch apparaat direct de stekker uit het stopcontact te halen. Elektronische apparaten blijven energie vragen, ook als ze uit of op stand-by staan. Dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd. Vind je de stekkers eruit halen toch teveel werk? Schaf dan een speciaal stekkerblok aan waardoor dit zogenaamde sluipverbruik niet meer mogelijk is. Bovendien zorgen deze speciale stekkerblokken er ook voor dat het risico op brand wordt verminderd. Dat scheelt weer een torenhoge inboedelverzekering.

stekker stopcontact

2. Zet de wasmachine minder warm

De meeste mensen draaien alle wassen op hetzelfde programma en dezelfde temperatuur. Dit terwijl niet alle was even vies is. Gewone was kan gemakkelijk op een lage temperatuur gewassen worden en dat scheelt ook in je energierekening. Het verwarmen van water kost best wel wat geld en als je dit tot het minimum beperkt zal dit al snel tientallen euro’s schelen op je rekening.

3. Zet de verwarming 1 graad lager

Dit is een tip die vaak gegeven wordt en nog steeds genegeerd wordt. Veel mensen zijn bang dat ze het dan in de winters ijskoud hebben, maar als we realistisch zijn is dit natuurlijk helemaal niet waar. 1 graad maakt echt niet het verschil en is misschien enkel voldoende om er nog eens een plaid bij te pakken. In de winters onder het genot van een kop chocolademelk, een paar kaarsjes en een dikke plaid op de bank zitten klinkt ook eigenlijk zo slecht nog niet, toch?

4. Douche korter en minder warm

Het verwarmen van water kost meer energie dan je denkt. Hier kan je dus veel op besparen. Want moet jouw douche echt stomend warm zijn of is een aangename temperatuur voldoende om lekker te kunnen ontspannen? Wil je liever niets doen aan de temperatuur? Zorg er dan voor dat je in elk geval wat korter doucht. Dit is tevens goed voor je waterrekening!

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *