Startlog

Een log over van alles

Bakpoeder wat doet het en waarom is het zo belangrijk
Vrouwen

Bakpoeder wat doet het en waarom is het zo belangrijk

Onderschat de effectiviteit van bakpoeder niet. Door het bakpoeder tot bloem te filteren, wordt de cake luchtiger en zachter. Bakpoeder wordt altijd gebruikt in deeg met veel vetstoffen en suikers. Het synergetische effect van bakpoeder vergroot het volume van de cake, waardoor het een zachte en luchtige cake wordt. Bakpoeder bevat zuiveringszout en zuur in kristallen. Door toevoeging van vocht reageert het zuur en het zuiveringszout op elkaar en vormen zich gasbelletjes die het deeg omhoog duwen als het ware, het volume neemt toe en de structuur wordt minder compact.”

Wat doet bakpoeder?

Bakpoeder is het perfecte materiaal als je iets wilt maken van een deeg dat moet rijzen voordat het wordt gemaakt. Gebruik 1-4kg bloem per 1kg deeg. Het hangt af van je smaak en het soort gebak, brood of ander gebak dat je wilt maken. Als u klaar bent, plaatst u de bloem of het deeg op een warme plaats zodat het deeg kan rijzen. Dek de schaal af met een theedoek die je een beetje vochtig hebt gemaakt. Laat het deeg met rust, kijk niet iedere vijf minuten of het al verder is gerezen maar doe dit hooguit halverwege de rijstijd een keer. Nadat het deeg voldoende is gerezen kun je het verder bereiden of gaan bakken.

Ideale rijsmiddel

Tegenwoordig kun je veel bakmixen kopen die rijsmiddel bevatten. Voeg gewoon ingrediënten zoals boter, water en melk toe om het deeg te maken, maar als je het liever vanaf de grond af aanmaakt, is rijsmiddel een must. Als je bijvoorbeeld graag werkt met basis tarwebloem, speltbloem of patentbloem dan heb je rijsmiddel nodig om het deeg voor je baksel te laten rijzen. Rijzen is een proces dat geduld vereist. Afhankelijk van hoeveel beslag je maakt, duurt het een uur tot een paar uur voordat het deeg is gerezen. Zo is bakpoeder makkelijker te gebruiken en te bereiden dan vers gebakken bakkersgist. Ze hebben ook een langere houdbaarheid. Wil je weten of je bakpoeder nog werkt? Voeg vervolgens een beetje bloem toe aan een kom met lauw water. Zodra het begint te borrelen, kunt u het blijven gebruiken.

Baktotaal Bouwhuis

Nu je alles hebt geleerd over wat je moet weten over bakpoeder, wil je denk ik direct aan de slag met het bereiden van de lekkerste recepten, die bakpoeder gebruiken! Bij Baktotaal Bouwhuis beschikken ze over heel veel verschillende soorten bakpoeder, zo hebben ze voor ieder wat wils. Wil je meer weten? Bezoek dan snel hun website!

 

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *