Startlog

Een log over van alles

Uncategorized

Verschillende soorten haardhout

Ben je op zoek naar de perfecte haardhout voor jouw openhaard? Dan beschik je tegenwoordig over een enorm breed aanbod. Haardhout is in alle soorten en maten verkrijgbaar. Welke voor jou de beste keuze is hangt af van je eigen persoonlijke voorkeur en de wijze waarop je het hout zal gebruiken. In dit artikel zetten we de verschillende soorten haardhout op een rijtje, zodat je beter in staat bent om een keuze te maken. Lees mee en laat je inspireren!

Berkenhout

Berkenhout is een soort haardhout wat afstamt van de berkenboom. Typerend voor berkenboom is dat het hout hiervan zeer snel zal branden. Bovendien vonkt het snel en veel. In tegenstelling tot veel andere zachte houtsoorten geeft berkenhout tevens veel warmte af. Daarom wordt deze vaak gebruikt voor het stoken van houtkachels. Berkenhout behoort tot een van de populairste houtsoorten in ons land. Het is vrijwel overal in ons land verkrijgbaar en biedt zoals hierboven genoemd veel voordelen.

Beukenhout

Ook beukenhout is enorm populair in ons land. Het is niet altijd overal verkrijgbaar, maar biedt wel talloze voordelen. Zowel als hulpmiddel bij het branden van je openhaard als bij het stoken van een houtkachel. Het grootste voordeel van beukenhout is dat deze houtsoort enorm land brandt. Daarnaast knettert het bijna niet en brand het heel langzaam, waardoor je lang van de warmte profiteert. Doordat beukenhout niet overal verkrijgbaar is, kun je tevens een wat hogere aanschafprijs verwachten. Doordat het hout langer brand dan andere houtsoorten, doe je echter wel langer met dezelfde hoeveelheid hout. Op de lange termijn zullen de kosten dan ook niet veel verschillen.

 

Wist je dat beukenhout ook nog eens voor heel veel andere doeleinden gebruikt kan worden. Zo is het tevens een populair materiaal bij het maken van meubels, speelgoed voor kinderen en zelfs deegrollen. Daarnaast wordt het hout ook regelmatig gemaakt in vloeren. Dit komt doordat deze houtsoort veel minder snel splintert en over een lange levensduur beschikt. Het is dan ook niet voor niets een zeer populaire keuze voor veel doe-het-zelvers.

Iepenhout

Iepenhout behoort eveneens tot de wat langer brandende houtsoorten in ons land. Toch kent deze houtsoort niet enkel voordelen. Zo brandt het wel degelijk langer, maar vonkt het vrij matig. Hierdoor zal er minder warmte ontstaan, waardoor iepenhout minder geschikt is voor het stoken van een houtkachel. Daarom moet iepenhout echt door en door droog zijn. Deze houtsoort zal al heel snel slecht branden wanneer het iets vochtig is. Dit is wel iets om rekening mee te houden wanneer je met iepenhout wilt stoken.

Walnotenhout

Walnotenhout is wellicht de meest onbekende houtsoort van dit rijtje. Dit komt mede door het feit dat deze niet overal in Nederland verkrijgbaar is. Hierdoor betaal je dus ook direct een stuk meer geld omdat het aanbod veel kleiner is. Wel is het een fijne houtsoort om te gebruiken. Het brandt enorm lang en geeft veel warmte af, waardoor het voor heel verschillende doeleinden gebruikt kan worden.

Elzenhout

Elzenhout behoort tot de wat zachtere haardhouten. Het haardhout brandt in tegenstelling tot de bovenstaande houtsoorten niet zo lang, maar geeft wel in zeer korte tijd heel veel warmte af. Het is dan ook het ideale houtsoort wanneer je in korte tijd een ruimte wilt verwarmen. Daarnaast geeft elzenhout een prachtig vlammenspel, wat heel mooi is om naar te kijken.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *