Startlog

Een log over van alles

Geschiedenis van animatiefilms
promotie

Geschiedenis van animatiefilms

De populariteit van geanimeerde video’s is in de afgelopen jaren enorm gestegen. De animatie video’s hebben een lange weg ondergaan voordat het kwam op de enorme populariteit kwam van nu. We nemen je mee in de geschiedenis van animatiefilms.

Eadweard Muybridge

De eerste animatiefilm is gemaakt door middel van fotografie. Eadweard Muybrigde was de eerste fotograaf die met zijn experimenten de eerste animatiefilm maakte.

Eadweard Muybridge kreeg een opdracht van een gouverneur van Californië om uit te vinden er een moment is dat een paard alle benen in de lucht heeft. Meneer Muybrigde plaatste hiervoor veel fotocamera’s op een rij. Al deze fotocamera’s maakte een foto van het paard zodra de paard langs kwam. Zo kreeg Eadweard veel verschillende foto’s en bij elke foto was het paard een stukje in beweging. Door de gemaakte foto’s heel snel achter elkaar te bekijken, is het een animatiefilm.

Tekenfilms

Met de uitvinding van fotografie ging een nieuwe wereld open. De eerste animatiefilms waren tekenfilms. De tekenfilms waren in het begin zwart-wit en zonder geluid. Daarnaast was er wel een verteller bij of een muziekje tijdens de tekenfilms. Tekenfilms werden vooral bekend in Amerika. Dit kwam voornamelijk door Walt Disney, die tot op het heden toe nog steeds erg groot is.

Animatiefilms op de televisie

In de jaren 50, toen ongeveer elk huishouden een televisie had, moest er meer animatie komen. In die tijd was er meer vraag dan aanbod. Vanwege deze situatie kwam er een snelle toename in de productie van animatiefilms. Omdat het maken van animatiefilms op een hoge tempo ging, was de kwaliteit minder van de gemaakte animatiefilms. In deze animatiefilms bewogen alleen de monden van de personages en de achtergronden waren minder mooi. Daarnaast werden de bewegingen minder goed uitgevoerd. Deze vorm van goedkope animatie was limited animation.

Rond 1960 kwam er een verandering in animatie. Grote studio’s hadden niet meer het zeggenschap, maar kleinere studio’s konden ook de markt toetreden. Hierdoor kwamen meer soorten animatiefilms en werd het medium geschikt voor elke leeftijd.

Animatiefilms op de televisie

De computer

In de jaren 90 werd de computer steeds meer gebruikt. Rond 1960 was er al geëxperimenteerd met computeranimatie, maar dat was in die tijd erg duur om gebruik van te kunnen maken.

In de tijd van nu is een animatievideo laten maken betaalbaarder en populairder geworden. Animatievideo’s worden steeds vaker gebruikt in de marketing (videomarketing). Een animatievideo laten maken kan bij een animatiebureau, zoals View Glue.

Daarnaast wordt computeranimatie ook veel gebruikt in computerspelletjes, op websites, in videoclips, voor virtual reality en kinderseries.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *