Startlog

Een log over van alles

Twee minder bekende risico’s van overgewicht
Gezondheid

Twee minder bekende risico’s van overgewicht

Overgewicht is een wereldwijd probleem. In Nederland heeft het CBS berekent dat circa 50% van de volwassenen kampt met een te zwaar lichaam. Overgewicht vergroot het risico op allerlei medische aandoeningen. Hierover wordt veel geschreven. Vaak gehoorde gevolgen van overgewicht zijn hart- en vaatziektes. Er zijn echter nog meer gezondheidsrisico’s te benoemen die vaak onderbelicht blijven.

Zwaarlijvigheid vergroot het risico op erectiele disfunctie (ED)

Circa 1/3 van alle mannen in Nederland krijgen gedurende hun leven te maken met erectiele disfunctie (ED), ook wel erectiestoornis genoemd. Dit heeft veelal een grote impact op iemands leven. Mannen worden onzeker en ook de impact op een eventuele relatie is veelal fors.

Vaak wordt een ED niet onderkend. Als mannen toch naar de dokter gaan dan schrijft deze vaak erectiemedicatie voor. In Nederland zijn er drie varianten op doktersrecept verkrijgbaar. Wil je hierover meer weten dan vind je hier een interessant artikel over erectiepillen kopen en vergelijken.

Met het voorschrijven van medicatie wordt het onderliggende probleem echter niet opgelost. Doktoren hebben recent vastgesteld dat veel mannen zich ook helemaal niet bewust zijn van de risicofactoren die leiden tot ED. Zo blijkt dat overgewicht en vooral ook buikvet leidt tot vaatverkalking. Doordat de vaten vernauwd raken kunnen ook erectieproblemen ontstaan.

Het is daarom verstandig om te beoordelen of jij kampt met overtollig buikvet. Probeer een te veel aan buikvet dan ook direct tegen te gaan door gezonde voeding en bewegen. Op de site van goedkoopsnelafvallen vind je een artikel dat goed beschrijft op welke manier je kunt afvallen rondom de buik.afvallen rondom de buik

Overgewicht vergroot de kans op angststoornissen en depressies

Een te hoog BMI betekent niet alleen dat je risico loopt op lichamelijk klachten. Steeds meer wordt duidelijk (zie bijvoorbeeld rapport van de RIVM) dat overgewicht het risico op angsten en depressies vergroot. Het tast daarmee ook je mentale gezondheid aan. Andersom vormt een depressie ook een risico op overgewicht. Je kunt daarmee eenvoudig in een vicieuze cirkel belanden.

Hoewel onderzoek naar de relatie tussen overgewicht en depressies nog steeds nieuwe inzichten oplevert is wel bekend dat oorzaken kunnen worden gevonden in leeftsijl. Dit bekent dat het belangrijk is om een gezonde leefstijl te hanteren om de kans op overgewicht en depressie zo klein mogelijk te maken. Voldoende bewegen, ontspannen en gezonde voeding zijn hiervoor de basis. Er zijn echter meer factoren die meespelen. Denk hierbij aan leeftijd, geslacht maar ook de opleiding die iemand gedaan heeft en het werk dat gedaan wordt.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *