Startlog

Een log over van alles

Carrièreswitch maken? 7 must-read tips
Zakelijk

Carrièreswitch maken? 7 must-read tips

Een carrièreswitch maken is een spannende en uitdagende stap in je professionele leven. Het vereist planning, moed en doorzettingsvermogen. Mogelijk heb je allerlei vragen, zoals:

  • Hoe weet ik zeker of het beroep dat ik op het oog heb bij mij past?
  • Welke diploma’s heb ik nodig en is werken en leren misschien een optie?
  • Zijn er subsidies beschikbaar om de scholingskosten te betalen?

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Geen nood, wij helpen je in dit blog op weg met een aantal must-read tips voor iedereen die een carrièreswitch wil maken.

Tip 1: Breng je passies en vaardigheden in kaart

Wat zijn je passies? Wat zijn je sterke punten en vaardigheden? Zet ze op papier en vraag daarnaast aan collega’s en mensen uit je privé omgeving wat hun mening is. De uitkomsten helpen je bij het kiezen van een nieuwe carrière die beter aansluit bij wie je bent en wat je wilt bereiken.

Tip 2: Onderzoek beroepen en benut je netwerk

Zoek uit welke beroepen goed aansluiten op jouw passies en vaardigheden en verdiep je in deze beroepen:

  • Hoe ziet je werkdag eruit?
  • Wat zijn je taken?
  • Wat zijn doorgroeimogelijkheden?
  • Werk je samen of juist in teamverband?
  • Kun je thuiswerken of is een combinatie mogelijk?
  • Wat is het salaris, kun je daarvan leven?

We raden je aan om je netwerk te vragen of ze iemand kennen die het beroep beoefent dat je aan het onderzoeken bent. Het kan je waardevolle inzichten geven door met die persoon het gesprek aan te gaan en naar de plus- en minpunten van zijn werk te vragen.

Vraag ook gerust of het mogelijk is om een dag mee te lopen. Een meeloopdag is vaak geen probleem. Bovendien hebben de meeste werkgevers tegenwoordig moeite om aan personeel te komen. Een potentiële medewerker die een kijkje in de keuken wil nemen is doordoor waarschijnlijk meer dan welkom.

Tip 3: Opleidingen en trainingen: Investeer in jezelf

In veel gevallen vereist het maken van een carrièreswitch aanvullende training of het volgen van een opleiding. Schroom niet om tijd en geld te investeren in scholing. Het staat goed op je cv en het vergroot je kansen op een succesvolle carrièreswitch.

Goed om te weten: voor scholing zijn er diverse subsidiemogelijkheden, zodat je niet zelf alle opleidingskosten hoeft te dragen. Bovendien zijn er regionale mobiliteitsteams, zoals Groei Vooruit, waar je gratis loopbaanadvies kunt krijgen. Maak gebruik van dit soort hulpmiddelen!

Tip 4: Update je cv en LinkedIn-profiel

Je cv en LinkedIn-profiel zijn vaak de eerste indruk die je maakt op potentiële werkgevers. Zorg ervoor dat de informatie die je deelt jou als potentieel nieuwe medewerker aantrekkelijk maakt.

Dat kun je bijvoorbeeld doen door aan te geven waarom je de overstap naar een nieuw beroep wilt maken en welke vaardigheden die je in je huidige werk hebt ontwikkeld mee kunt nemen naar je nieuwe beroep. Op die manier laat je zien wat jouw toegevoegde waarde is.

Tip 5: Wees geduldig

Het maken van een carrièreswitch is niet altijd makkelijk. Zo kan de combinatie van werken en leren best zwaar zijn. Ook kan het soms een aantal maanden duren voordat je een nieuwe baan hebt gevonden. Wees daarom geduldig en laat je niet ontmoedigen als het even tegenzit. Houd het einddoel voor ogen, de aanhouder wint!

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *