Startlog

Een log over van alles

private lease
auto's

Hoe werkt private lease?

Een auto kan een flinke kostenpost zijn. Denk hierbij niet alleen aan brandstof, maar ook aan onderhoud, afschrijfkosten en verzekeringen. Deze kosten kunnen iedere maand weer anders zijn. Veel Nederlanders vinden dit enorm lastig. Ze beschikken nooit over zekerheid. Een tripje naar de garage kan zo honderden euro’s kosten. Dat is geen fijn idee. Mede daardoor is private lease de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Hierbij betaal je een vast bedrag per maand en profiteer je altijd van het gemak van een nieuwe auto. Maar hoe werkt private lease eigenlijk?

Wat is private lease?

Om goed te kunnen begrijpen hoe private lease werkt, is het natuurlijk wel belangrijk dat je weet wat het precies inhoudt. Wat is private lease? Private lease is een vorm van huren. Je huurt een auto tegen een bepaald tarief en levert deze na de looptijd weer in. De auto blijft in het bezit van de leasemaatschappij. Jij bent wel verantwoordelijk voor eventuele overtredingen en de brandstofkosten. Je betaalt per maand een vast tarief, hierbij zitten alle andere kosten inbegrepen. Als de auto mankementen vertoont, zal dit door de leasemaatschappij opgelost worden en ook verzekeringen en afschrijfkosten zijn niet voor jouw rekening.

Hoe werkt private lease

Zo gaat het in zijn werk

Overweeg jij om een private lease contract af te sluiten, maar wil je wel eerst goed weten waar je aan toe bent? Wij zetten op een rijtje wat je precies kunt verwachten van jouw lease auto:

  • Je kunt bij private lease zelf de looptermijn bepalen. Vaak varieert deze tussen de 12 en 60 maanden. Hoe langer de looptermijn, des te lager het maandtarief zal worden. Bedenk wel goed of je de auto echt voor een langere periode nodig hebt, anders is het uiteraard zonde van je geld.
  • Iedere maand betaal je een vast tarief voor het gebruik van de auto. Alle kosten (op de brandstofkosten na) zijn hierbij inbegrepen. Je weet dus precies waar je aan toe bent en komt nooit meer voor nare financiële verrassingen te staan.
  • In sommige gevallen wordt er over een eigen risico gesproken. Bij een verkeersongeluk kan het voorkomen dat een deel van de gemaakte kosten voor jouw rekening komen. Hiermee proberen leasemaatschappijen roekeloos rijden te voorkomen. Let op: dit is niet bij iedere maatschappij hetzelfde, controleer daarom eerst de voorwaarden in het contract.
  • Bij het afsluiten van een lease contract zal je eerst het aantal kilometers per jaar afspreken. Dit gaat door middel van kilometerbundels. Als je meer dan het afgesproken kilometers rijdt, zal je een extra bedrag per kilometer betalen. Rij je minder? Dan krijg je een deel van de kosten terug. Wij raden aan om het altijd kilometers altijd iets breder in te schatten. Zo voorkom je onnodige extra kosten.
  • Na de afgesproken leaseperiode lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij. Daar wordt de kilometerstand genoteerd en zal de auto onderzocht worden op schade. Bij onacceptabele schade, schade die eigenlijk nooit gezien wordt bij auto’s van jonge leeftijd, kan er een boete worden gegeven. Dit is vooraf besproken en zal tevens in het contract vermeldt staan.

Nadat de termijn is verstreken, kan je ervoor kiezen om opnieuw een lease auto te nemen. In sommige gevallen is het ook mogelijk om de auto tegen een gereduceerd bedrag over te nemen. Vraag naar de mogelijkheden bij jouw leasemaatschappij.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *