Startlog

Een log over van alles

Welke lichtkleur op kantoor?
Zakelijk

Welke lichtkleur op kantoor?

De kleur van verlichting is ontzettend belangrijk voor de sfeer in een ruimte. Meestal beschikken we over de keuze tussen warm en koud licht. In de huiselijke sfeer wordt er direct gekozen voor warm en sfeervol licht. In een werkruimte ligt deze beslissing toch wat complexer. Met warm licht creëert u een huiselijke en warme sfeer. Een uitnodigende uitstraling die cliënten op het gemak stelt. Toch wordt er dikwijls voor koude verlichting gekozen in werkruimtes. Waarom is dit eigenlijk? En welke lichtkleur is écht geschikt op kantoor? Dat leest u in dit artikel.

geschikte lichtkleur kantoorverlichting

Geschikte lichtkleur van kantoorverlichting

Voor de verlichting van een kantoor is het eerst belangrijk dat er een goed lichtplan wordt opgesteld. Hierbij moet er gekeken worden naar meerdere factoren. Wat wilt u bereiken met de verlichting? Is het noodzakelijk dat werknemers comfortabel kunnen werken of is uw doel juist om een intieme en gezellige sfeer over te brengen voor de klant? Op basis van die informatie is het mogelijk om de juiste lichtkleur te vinden.

Over het algemeen spreken we van een zogenaamde kleurtemperatuur die wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe hoger het cijfer, hoe warmer de lichtkleur zal zijn. Als het cijfer erg laag is, zien we koele verlichting. Bij kantoorruimtes die enkel voor werknemers worden ingericht wordt er meestal gebruikt gemaakt van een lichtkleur tussen de 3000 en 4000K. Hierbij is er sprake van een aangenaam en efficiënt licht om in te werken. Als u een actieve werkomgeving wilt creëren wordt een lichtkleur van 6000K geadviseerd. Hierbij gaat het om een helder licht om een alerte werkhouding te stimuleren.

Bent u op zoek naar een lichtbron voor een koffieruimte of ontvangstruimte? Kies dan voor een warm en sfeervol licht. Deze voelt huiselijk en uitnodigend aan. Fijn voor uw werknemers om heerlijk tot rust te komen en een huiselijk gevoel voor klanten die ontvangen worden. Hierbij moet je al snel denken aan een lichtkleur van 2700K.

geschikte lichtkleur kantoorverlichting

LED verlichting

Inspiratie voor uw kantoorinrichting nodig? Dan krijgt u niet enkel te maken met de verlichting op kantoor, maar ook de inrichting van het kantoor door het plaatsen van kantoormeubelen. Zo zijn er verschillende ergonomische kantoormeubelen te verkrijgen. Als u personeel in dienst heeft, is het belangrijk dat zij kunnen werken in een gezonde werkomgeving. De ergonomische meubelen hebben hier een belangrijk aandeel in. De lichtkleur en kantoorverlichting hebben meer te maken met de gemoedstoestand en sfeer op kantoor.  Waar we voorheen vooral veel TL-verlichting zagen op kantoren, is die rol inmiddels bijna geheel overgenomen door ledlampen. Dat vinden we ook best begrijpelijk. Ledlampen kennen immers talloze voordelen. Denk alleen maar eens aan de lange levensduur, waardoor het vervangen van lampen slechts op incidentele basis nodig is. Daarnaast zijn ledlampen ook nog eens zeer energiezuinig. Hierdoor kunt u veel geld besparen op de jaarlijkse energieafrekening. Geld dat u weer in het bedrijf kunt steken om groei door te maken. Bovendien heeft u niet meer te maken met flikkerende lampen of andere stoorzenders waardoor werknemers hun werk niet goed uit kunnen voeren. Door de stijgende vraag naar ledlampen, zien we dat deze een ware evolutie doormaakt. Zo is het tegenwoordig mogelijk om de kleurtemperatuur handmatig of automatisch te sturen. Zo kunt u naar eigen wens en behoefte de lichtkleur aanpassen. Kortom: genoeg redenen om te kiezen voor LED-verlichting op kantoor.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *