Een houten vloer gelegd op vloerverwarming, kan dat? Ja, maar het is belangrijk om te weten dat niet iedere houten vloer geschikt is voor vloerverwarming. In dit blog vertellen we je waar je rekening mee moet houden.
Lamelparket en massief houten vloeren
Houten vloeren zijn leverbaar in de vorm van massieve vloeren of lamelparket. Een massieve vloer is opgebouwd uit één geheel. Lamelparket is een gelaagde houten vloer waarbij alleen de toplaag van massief hout is gemaakt. De lagen daaronder bestaan uit kruislings verlijmd watervast berken multiplex.
Een massieve houten vloer reageert op schommelingen in de temperatuur en de luchtvochtigheid. De vloerdelen zetten uit en krimpen weer. Als je een massieve houten vloer op vloerverwarming legt ontstaan er veel en grote schommelingen. Daarom is een massieve houten vloer niet geschikt voor vloerverwarming.
Lamelparket daarentegen is bijzonder goed geschikt voor vloerverwarming. De onderlaag van de vloer zorgt er namelijk voor dat de vloerdelen nauwelijks krimpen en uitzetten als er schommelingen in de temperatuur en de luchtvochtigheid optreden.
De werking van de vloer is zelfs zo minimaal dat je lamelparket strak tegen de muur kunt aanleggen, dus zonder plinten te gebruiken. Dit zorgt voor een minimalistische uitstraling en past perfect bij een modern interieur.
Lamelparket en warmteweerstand
Een belangrijk aspect van lamelparket is de warmteweerstand. Zoals gezegd heeft lamelparket een toplaag van massief hout. Hoe dikker deze massieve laag is, des te hoger de warmteweerstand. Oftewel, des te minder goed de vloer de warmte van de vloerverwarming doorlaat.
Geschikte houtsoorten voor vloerverwarming
Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming. Het belangrijkste kenmerk om in gedachten te houden bij het kiezen van een houten vloer voor vloerverwarming is de thermische geleidbaarheid van het hout. Hout met een lage thermische geleidbaarheid houdt de warmte vast en verdeelt deze gelijkmatig over de vloer. Enkele van de meest geschikte houtsoorten voor vloerverwarming zijn:
Eikenhout
Eiken is één van de meest populaire keuzes vanwege de duurzaamheid, lage warmteweerstand, betaalbaarheid en de tijdloze uitstraling. Een vloer van eiken met vloerverwarming is daarom de meest toegepaste oplossing.
Esdoornhout
Esdoorn heeft een lage thermische uitzettingscoëfficiënt, wat betekent dat het minder gevoelig is voor temperatuur- en vochtigheidsveranderingen. Dit maakt het ideaal voor vloerverwarmingssystemen.
Kersenhout
Kersen staat bekend om zijn warme kleurtinten en wordt vaak geassocieerd met luxe. Het heeft ook een goede thermische geleidbaarheid en werkt goed met vloerverwarming.
Het opstartprotocol
Op vloerverwarming wordt vaak een nieuwe dekvloer gelegd. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe dekvloer in goede conditie blijft is het belangrijk om het opstartprotocol eenmalig te doorlopen.
Tijdens dit protocol, dat tussen de 10 en 14 dagen in beslag neemt, moet je de watertemperatuur van de vloerverwarming geleidelijk met 5 graden per dag verhogen (start op 20 tot 25 graden). Dit moet je doen totdat je de maximale watertemperatuur van het systeem hebt bereikt.
Volgens moet je de maximale watertemperatuur een aantal dagen vasthouden. Het aantal dagen wordt bepaald door de dikte van de dekvloer. Als de dekvloer bijvoorbeeld 5 centimeter dik is dan dien je de maximale temperatuur van de vloerverwarming vijf dagen aan te houden.
Vervolgens bouw je de watertemperatuur af en moet er een vochtmeting worden uitgevoerd om te controleren of de dekvloer droog genoeg is zodat de houten vloer kan worden gelegd. Bij de vochtmeting moet het vochtpercentage onder de 1,5% liggen.
Tip: breng het project onder bij één partij
We raden je aan om de vloerverwarming, dekvloer en de houten vloer door dezelfde partij te laten leggen. Op die manier voorkom je dat bij eventuele problemen de betrokken partijen naar elkaar kunnen gaan wijzen. En doordat je slechts één aanspreekpunt hebt voor het complete project bespaar je tijd en geld.