Startlog

Een log over van alles

Wat kun je nu werkelijk met een 3D-printer in huis
Gadgets promotie Wonen Zakelijk

Wat kun je nu werkelijk met een 3D-printer in huis?

Weet je nog, dat moment dat ineens heel Nederland een 3D-printer kocht? Iedereen wilde zo’n apparaat hebben, van hobbyisten tot gepensioneerden. Zelfs kinderen gingen ermee aan de haal, en kregen dit bijvoorbeeld als verjaardagscadeau van hun ouders. Het zal je dan ook niet verbazen dat ons kleine kikkerlandje in de top 10 staat van landen die voorop lopen in de 3D-wereld. Maar wat kunnen jij en ik nu eigenlijk écht met een 3D-printer?

Grenzeloze mogelijkheden

Ongetwijfeld weet je dat de mogelijkheden van een 3D-printer eindeloos zijn. De succesverhalen in de zorg spreken voor zich en ook de bouw- en constructiewereld kan niet zonder 3D-geprinte voorwerpen. Diverse scholen in zowel het basis- als voortgezet onderwijs werken met 3D-printers, je ziet dus absoluut de potentie. Alleen wil je voorkomen dat jouw 3D-printer een apparaat is, waarmee alleen maar huis-, tuin- en keukengerei geprint wordt.Grenzeloze mogelijkheden 3d printer

Verdiepingsslag

We kunnen alvast verklappen dat de 3D-community een hele actieve, bereidwillige en behulpzame community is. Er bestaan diverse fora en platformen met duizenden gebruikers, waar je terecht kan met vragen, feitjes, uitdagingen, problemen en andere onderwerpen. Zij helpen nieuwe enthousiastelingen graag op weg en vinden het leuk om kennis te delen. Een voorbeeld van zo’n platform is 3DHYPE. Ons advies is om binnen deze communities rond te vragen naar best practices. Zo leer wat je wat werkt, en wat niet werkt, en doe je inspiratie op voor je eigen prints. Daarnaast helpt het doen van (desk) research om beter te begrijpen hoe je het maximale uit je 3D-printer haalt.

Subtractive technology

3D-printen wordt ook wel additive manufacturing genoemd. Oftewel: je bouwt iets laagje voor laagje op. Subtractive is het tegenovergestelde; hier wordt met uiterste precisie materiaal verwijderd, totdat een object de gewenste vorm heeft. Zogenaamde CNC-machines maken gebruik van deze laatste technologie. Om een voorbeeld te geven van objecten die met een CNC-machine gemaakt zijn; diverse onderdelen in jouw auto, mogelijk zelfs je velgen, zijn gemaakt met een CNC-machine.

Het verschil tussen een CNC-machine en een 3D-printer is duidelijk; de één verwijdert materiaal, de andere bouwt juist laagje voor laagje een specifiek voorwerp. Daarnaast werkt een 3D-printer met filament, zoals PETG filament. Een CNC-machine heeft verschillende tools die materialen verwijderen. Maar de achterliggende techniek is min of meer vergelijkbaar; aan de hand van digitale instructies wordt een eindproduct geproduceerd.

Ga experimenteren

Een CNC-machine is vooral interessant voor productiebedrijven. Dit apparaat is minder goed geschikt voor de consumentenmarkt. Echter, het kan nooit kwaad om te experimenteren. Als je bijvoorbeeld in de toekomst grote volumes maakt en objecten produceert waar uiterste precisie vereist is, kan een CNC-machine uitkomst bieden. Tot die tijd, doe contacten op binnen de 3D-community, sluit je aan op diverse platformen en lees je in. Zo doe je binnen no-time te gekke ideeën op voor nieuwe prints!

 

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *