Startlog

Een log over van alles

Wat zijn in Nederland nu precies de verplichte verzekeringen?
Gezondheid Wonen

Wat zijn in Nederland nu precies de verplichte verzekeringen?

Verzekeringen zijn ervoor om je te helpen in het geval dat je schade veroorzaakt aan eigendommen en personen. In Nederland zijn er voor bijna alle gevallen verschillende polissen af te sluiten. Een aantal daarvan zijn volgens de wet verplicht. Anderen zijn dat niet maar zijn wel noodzakelijk om te hebben en dan zijn er ook nog verzekeringen die makkelijk zijn om te hebben maar die je niet strikt nodig hebt. Als je alles over verzekeringen wilt weten dan helpen wij je met dit artikelen een stuk in de juiste richting. Je moet er tenslotte niet aan denken dat je betrokken raakt bij een waardoor je de rest van je leven schadevergoeding moet betalen.

Wat is een WA-verzekering?

Elk gemotoriseerd voertuig dat je bezit moet minstens WA-verzekerd zijn. Onder een gemotoriseerd voertuig verstaan we je auto, bromfiets, motor, scooter en zelfs je e-bike. Je bent zelfs strafbaar als je je zonder verzekering met een van deze voertuigen op de openbare weg begeeft. De kans dat je een hoge boete krijgt is groot. De WA-polis verzekert je tegen de wettelijke aansprakelijkheid op het moment dat je met je voertuig een ongeval veroorzaakt. Deze verzekering betaalt de schade aan derden die zij door jou toedoen opgelopen hebben. Natuurlijk kun je deze WA-verzekering aanvullen met een cascoverzekering of een all-risk verzekering. Je eigen voertuig is dan ook in meer of mindere mate verzekerd. Luminablog.nl toont je de ervaringen die klanten hebben met de diverse verzekeringen en de maatschappijen die ze aanbieden.

Wat is een zorgverzekering?

Een andere verzekering die door de staat verplicht gesteld wordt is de zorgverzekering. Elke inwoner van ons land van 18 jaar of ouder is verplicht zo’n verzekering te hebben. Onder andere de medische kosten die je maakt bij een ziekenhuisopname worden op die manier voor je betaald en net als bij de verzekering voor je auto heb je diverse opties op de standaard verzekering aan te vullen. Zo zijn er extra polissen af te sluiten voor tandheelkundige zorg en bijvoorbeeld behandelingen bij fysiotherapeuten en andere specialisten. Er zijn op het internet diverse websites die je de mogelijkheid bieden de maatschappijen en hun polissen te bekijken en te vergelijken.

Hoe zit het met een verzekering voor jouw koophuis?

Een verzekering voor je woonhuis is volgens de wet niet verplicht gesteld maar wordt wel geëist door de bank die jouw hypotheek verstrekt. De premie die je hiervoor betaalt hangt af van de herbouwwaarde van je huis. Laat dit dus goed berekenen op het moment dat je een huis koopt. Zo voorkom je dat je onder of oververzekerd bent. Het is verstandig om bij dezelfde verzekeraar ook een inboedelverzekering af te sluiten. Op die manier is in geval van schade niet alleen je huis verzekert maar ook alle inboedel. In het kort gezegd alles wat los in je huis staat en dat je bij een verhuizing mee kunt nemen.

Je kunt aan het einde van de looptijd van je verzekeringen altijd overstappen naar een andere maatschappij. Als je dat gaat doen is het natuurlijk raadzaam om naar de prijzen te kijken maar de voorwaarden zijn eigenlijk nog belangrijker. Het is het beste om een onafhankelijke expert in de arm te nemen om je te helpen de juiste keuze te maken.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *