Startlog

Een log over van alles

Duurzamere verwarming zonder aardgas
Wonen

Duurzamere verwarming zonder aardgas

In de meeste huishoudens bevindt zich momenteel een verwarming die werkt op aardgas. Bij de verbranding van aardgas komt veel warmte vrij, maar de uitstoot van CO2 is ook aanzienlijk hoog. Maar is het mogelijk om een verwarmingsinstallatie te vinden die geen gebruik maakt van gas? Is dit beter voor het milieu en hoe zit het met de totale kosten? Dit zijn vragen die waarschijnlijk veel mensen zich afvragen. Gelukkig is het mogelijk om je woning op een goedkopere manier duurzaam te verwarmen door gebruik te maken van de warmtepomp.

Wat is duurzaam verwarmen?

We hebben het wel over een duurzamere verwarming, maar wat houdt deze term precies is? Wat verstaan we onder het woord duurzaam en hoe kunnen we een duurzamere verwarmingsinstallatie vinden? Onder duurzaam verstaan we hernieuwbare energiebronnen, om zo de uitstoot van CO2 zo veel mogelijk te verminderen. We weten allemaal wel dat CO2 bijdraagt aan het verwarmen van de aarde en dat dit dus slecht is voor het milieu. Bij duurzaam verwarmen ga je opzoek naar andere bronnen om je warmte te genereren. Een populaire, duurzame verwarming is bijvoorbeeld de warmtepomp.

Wat is een warmtepomp?

Nu we weten dat een warmtepomp een milieuvriendelijkere verwarming is, is het van belang om ons hier wat meer in te gaan verdiepen. Want wat is een warmtepomp precies en hoe werkt een warmtepomp? De warmtepomp is een soort verwarmingsinstallatie en het biedt een oplossing voor verwarmen zonder aardgas. Deze pomp haalt immers de warmte uit het water, de lucht of de grond en gebruikt dit om je woning mee te verwarmen. Er komt geen verbranding van aardgassen bij kijken en dit vermindert de totale uitstoot, wat het een duurzaam alternatief maakt.

Optimaal gebruik maken van de installatie

De kosten indekken en daarnaast wat goeds doen voor het milieu klinkt natuurlijk fantastisch. Daarom, als je optimaal gebruik wilt maken van de installatie, is het ook belangrijk om een goed geïsoleerde woning te hebben, zodat zo min mogelijk van de warmte ontsnapt naar buiten toe. Dit is immers zonde en zorgt ervoor dat je blijft verwarmen. Dat is uiteraard niet heel duurzaam. De meeste moderne woningen zijn voorzien van een goede installatie en het gebeurd daarom ook regelmatig dat deze huizen worden uitgerust met een warmtepomp. Ben je in het bezit van een oudere woning of een woning zonder warmtepomp? Ook dan kan je een dergelijke verwarming laten installeren, maar het is wel verstandig om te checken hoe goed je woning geïsoleerd is.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *