Startlog

Een log over van alles

Alles wat je moet weten om te starten met biljarten
Mannen Sport

Alles wat je moet weten om te starten met biljarten

Biljarten kennen we vooral van avondjes uit in de kroeg. Dat wil zeggen: toen de kroeg nog iets was waar we regelmatig kwamen. Het is een uitdagend spel, waar veel inzicht en techniek bij komen kijken. Goed biljarten vraagt dan ook om de nodige oefening, maar ook om de juiste materialen.

Heb jij het geluk dat je op zolder nog een biljarttafel hebt staan? Of ben je van plan er een te kopen? In dit artikel ontdek je wat je nog meer nodig hebt om zelf aan de slag te kunnen. Of om je te kunnen melden bij de biljartvereniging bij jou in de buurt, wanneer die straks haar deuren weer opent.

Van pomerans tot keu

Ze zijn er in verschillende soorten en maten, maar als beginner kun je het best een pomerans kopen met een diameter van 11 mm en een vrij grote hardheid. Een wat, hoor ik je nu denken. Eerst even een stapje terug.

De pomerans is het uiteinde van de biljartkeu, waar je de ballen mee stoot. Dat gedeelte waar je in de kroeg altijd dat krijtje overheen haalt alsof je precies weet wat je doet. Het grappige is: naarmate je beter wordt in biljarten ga je de waarde van die pomerans steeds meer ontdekken en krijt je niet alleen meer om er professioneel uit te zien. Misschien ga je zelfs een voorkeur ontwikkelen voor een wat zachtere pomerans, of een andere diameter.

Ook kun je bijvoorbeeld een voorkeur ontwikkelen voor een speciale greep op de keu, of voor het spelen met biljarthandschoenen. Dit geeft je een betere grip, ook wanneer een spannend moment in het spel zorgt voor zweethanden. Ga je buiten de deur spelen, dan is het ook aan te raden om te investeren in een goede tas voor je biljartkeu, zodat hij in topconditie blijft.

Wat die keu zelf betreft: voor beginners wordt een gewicht van tussen de 480 en 500 gram aangeraden.

Alles wat je als biljarter nodig hebt

Of je nu aan de vooravond staat van je biljartcarrière, of juist al de nodige voorkeuren hebt ontwikkeld: bij een specialistische webshop als De Biljartshop vind je alles wat jij je als moderne biljarter maar kunt wensen. Van handschoenen tot tassen en van biljartkeus tot alle mogelijke biljartkeu-accessoires. En uiteraard professionele ballen voor elke vorm van biljart.

Want misschien wel de belangrijkste keuze die je te maken hebt, is voor welke vorm van biljart jij wilt gaan. In de volksmond wordt biljart vaak gebruikt voor verschillende vormen. Het meest gespeeld daarvan is driebanden: een technisch erg uitdagende biljartvorm. In cafés en kroegen zul je vaak een pooltafel aantreffen. Bij poolen is het de bedoeling dat iedere speler de eigen ballen “wegspeelt” door ze in de pockets aan de zijkanten van de tafel te stoten. Vergelijkbaar hiermee is snooker, waar met een grotere tafel en andere ballen wordt gespeeld.

Bij iedere vorm hoort een andere keu en andere ballen. En natuurlijk een andere techniek! Het is dus aan te raden om vooraf goed na te denken in welke vorm jij je wilt gaan bekwamen. Maar welke vorm je ook kiest: biljart is een spel waar je veel plezier aan zult beleven en dat je gaat helpen om je geest en coördinatie scherp te houden.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *