Startlog

Een log over van alles

Vraag naar mobiele boekhoudapps groeit
Zakelijk

Vraag naar mobiele boekhoudapps groeit

Misschien is het wel hét grootste voordeel van een boekhoudprogramma: online en dus overal je boekhouding kunnen inzien en bewerken. Recent bleek uit onderzoek [1] dat ruim 40 procent van de ondernemers in Nederland gebruikmaakt van een boekhoudprogramma online. En hoewel datzelfde onderzoek becijferde dat slechts 17 procent op dit moment ook een mobiele boekhoudapp gebruikt, is het toch de verwachting van de onderzoekers dat de vraag naar zo’n app de komende tijd een enorme vlucht zal nemen.

Eigenlijk is dat ook logisch: werk je eenmaal met een boekhoudprogramma online dan is het maar een kleine stap naar een mobiele app. Heb je nog geen online boekhoudpakket maar overweeg je dat wel? Houd dan twee belangrijke dingen in je achterhoofd, vóór je een keuze maakt.

Boekhoudprogramma online vergelijken

Ga in de eerste plaats de functionaliteit van het ene boekhoudprogramma online vergelijken met de functionaliteit van het andere. Het beste boekhoudprogramma, online of niet, sluit immers vooral aan bij wat jij wilt kunnen doen met je boekhoudpakket. En hoewel de belangrijkste functies van de meest gangbare boekhoudsoftware grotendeels overeenkomen, kunnen minder gevraagde functies in zo’n programma net het verschil maken voor jou en je onderneming. Dat geldt bijvoorbeeld voor een mobiele app: ben je veel onderweg, zet een app dan hoog op je prioriteitenlijst.

Ervaringen van anderen tellen ook

Realiseer je daarnaast dat de snelle opkomst en vooral acceptatie van het online boekhoudprogramma in het algemeen samenhangt met de steeds verder voortschrijdende digitalisering van de samenleving. Nederland is bijvoorbeeld absoluut koploper als het om online factureren gaat. Die snelle ontwikkeling en groei maken de ervaringen van andere gebruikers van een boekhoudprogramma online heel waardevol. Zorg dat je je bij de oriëntatie naar zo’n pakket dus ook verdiept in hoe anderen zo’n online boekhoudprogramma nou écht gebruiken.

Helpdesk met stip op eerste plaats

Bedenk dat veel ondernemers met een boekhoudprogramma online hun boekhouding grotendeels of geheel zelf doen. Dan is een goede helpdesk onmisbaar. Je moet ergens terecht kunnen met je vragen. Op een goede tweede plek komt de kennisbank of een website met veel gestelde vragen.

Direct daarna komt de functionaliteit. Welke functionaliteit van het boekhoudprogramma online is bij ondernemers het populairst? Wat gebruiken ze elke dag, en welke tools worden maar zelden ingezet?

En tot slot: verdiep je in de problemen waar anderen tegenaan zijn gelopen. Veel gehoorde klachten zijn dat de mate van automatisering van het boekhoudprogramma online niet voldeed aan de verwachtingen of dat ze het boekhoudprogramma niet goed konden koppelen met andere zakelijke software.

Samengevat in drie stappen

Voor je overstapt van een offline administratie (Excel of specifieke software op je computer) naar een boekhoudprogramma online is het belangrijk dat je een gefundeerde keuze maakt zodat de overstap ook direct voordelig voor je uitpakt. Samengevat: ga voor je een keuze maakt het boekhoudprogramma online vergelijken op basis van de bereikbaarheid en deskundigheid van de helpdesk, de relevantie van de functionaliteit en het aanbod koppelingen.

[1] Bron: https://www.capterra.nl/blog/879/boekhoudprogrammas-onder-de-loep-groei-mobiele-boekhoudingapps

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *