Startlog

Een log over van alles

Vloerisolatie
Wonen

Vloerisolatie

Het isoleren van je vloer is een goede stap om je energieverbruik te verlagen. Weet je niet zeker of je vloerisolatie wilt installeren? Of weet je niet of je het al in je huis hebt? Lees dan vooral verder.

Heeft het zin om je vloer te isoleren?

Wanneer vloerisolatie niet geschikt is voor je huis, of wanneer je geen geld hebt voor vloerisolatie is het niet mogelijk om deze investering te doen. Of je vloerisolatie nodig hebt hang af van het huis waarin je woont. Zo verliezen oudere huizen in veel gevallen veel warmte. Er zijn ook huizen die met massieve betonnen vloeren zijn gebouwd. Deze hebben over het algemeen met isolatie. Ook bij moderne huizen is vloerisolatie niet vaak nodig omdat deze huizen zo zijn gebouwd dat warmteverlies minimaal wordt gehouden.

Echter zijn er voor veel huizen opties om toch te zorgen voor betere isolatie, ongeacht in wat voor huis je woont. Denk bijvoorbeeld aan het afdichten van gaten tussen plinten en vloeren. Of het toevoegen van een isolatielaag onder tapijt of vloerbedekking. Ook kan een vloerkleed een kleine verbetering vormen doordat het helpt om tocht tegen te houden en een warmere ondergrond te bieden.

Ten slotte is isolatie onder de vloer een optie. Wanneer je over een toegangsluik beschikt waar je via een kruipruimte onder de vloer kunt komen, is dit proces redelijk eenvoudig. Houd er wel rekening mee dat er behoefte is aan ventilatie in een kruipruimte. Zorg er dus voor dat de kruipruimte voorzien is van ventilatieroosters en dat deze niet geblokkeerd worden. Vloerplaten kunnen namelijk vochtig worden en gaan rotten.vloer isoleren

Andere vormen van isolatie

Vloerisolatie kan dus een goede manier zijn om minder energie te verbruiken. Echter zijn er meer opties om je huis te isoleren.

Zolder isolatie

Naar schatting gaat 25% van de warmte in je huis verloren via de zolder. Het is dus slim om ook te kijken naar zolder isolatie wanneer je energie wilt besparen. Ook is zolderisolatie relatief goedkoop en kan het je op termijn veel geld besparen.

Ook wanneer je huis al is voorzien van zolderisolatie kan het de moeite waard zijn om te kijken of hier nog verbetering mogelijk is. Wanneer je bijvoorbeeld al lange tijd zolderisolatie hebt, is de kans groot dat je zolder beter kan worden geïsoleerd.Dakisolatie

Muur isolatie

Muur isolatie is vrij duur om te installeren, maar kan op de lange termijn veel geld besparen. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie. Hierbij wordt isolatie gepompt in tussen de buiten- en binnenmuren. Bij nieuwe huizen is de kans groot dat ze al voorzien zijn van spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie moet eigenlijk altijd door een professional worden geïnstalleerd, omdat er bijvoorbeeld gaten moeten worden geboord.

Muurisolatie

Zelf isoleren?

Het installeren van isolatie kan voor sommige mensen misschien geen goede keuze zijn. Gelukkig zijn er manieren om zelf voor de nodige isolatie te zorgen. Je kunt bijvoorbeeld scheuren en ruimtes rondom gedeeltes waar warmteverlies voorkomt voorzien van toch bestendigheid. Denk hierbij ook aan eventuele brievenbussen en schoorstenen waaruit warmte verloren kan gaan.

Om dit probleem te verhelpen kun je tochtvrije materialen kopen. Denk hierbij aan tochtvrije strips, stopverf of afdichtmiddel. Bij grotere openingen zoals schoorstenen wordt aangeraden om andere producten te gebruiken. Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat de opening van je schoorsteen wordt afgedekt.

 

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *