Startlog

Een log over van alles

verstopte leiding
Wonen

Kun je een verstopte leiding zelf ontstoppen?

Het is je vast een keer overkomen: plotseling is er ergens in huis een afvoer verstopt. Of het nu het doucheputje, de WC of de gootsteen is, een verstopping is erg vervelend. Het kan voor water- en stankoverlast zorgen en zorgt ervoor dat je niet meer (goed) gebruik kunt maken van de afvoer. Heb je last van een putje dat niet lekker meer doorloopt, dan is je eerste impuls misschien om te proberen zelf de verstopping te verhelpen. Je wilt zo snel mogelijk van de verstopping af, voordat er nare bijproblemen zoals een plaag van rioolvliegjes ontstaan. Toch is het niet altijd verstandig zelf de handen uit de mouwen te steken. In dit artikel leggen we je uit wat je kunt doen wanneer je te maken krijgt met een hardnekkige verstopping.

Aan de slag met een ontstoppingsveer

Een ontstoppingsveer wordt vaak gebruikt als laatste redmiddel. Werkt zelfs een combinatie van azijn en soda niet meer, dan kan met zo’n veer geprobeerd worden de verstopping los te krijgen. Helemaal waterdicht is deze methode niet. Je moet namelijk goed weten hoe je zo’n veer gebruikt en erg voorzichtig zijn om je leidingwerk of afvoer niet te beschadigen. Als je hardhandig te werk gaat, loop je kans de problemen erger te maken. We raden het gebruik van een ontstoppingsveer dan ook af. Het lukt slechts zelden om een verstopping met dit hulpmiddel volledig te verhelpen.

Schakel een professional in

Wat kun je dan doen om een verstopping snel en veilig te verhelpen? Heel simpel: bel een professionele monteur. Een ontstoppingsbedrijf kan de meeste verstoppingen binnen een mum van tijd verhelpen. Is dus je toilet verstopt, ga niet met een ontstopper aan de gang. Je bespaart jezelf een hoop tijd, moeite en vooral schade door meteen een professioneel bedrijf in te schakelen. Wanneer je probeert een ontstopping zelf te verhelpen, los je vaak niet het volledige probleem op. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je niet de hele verstopping, maar alleen het grootste deel weg weet te werken. Voor je het weet zal de afvoer dan weer dichtslibben. Een professionele monteur kan je leiding grondig reinigen en ervoor zorgen dat de verstopping niet meer terugkomt.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om een verstopping te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je nooit vaste materialen, zoals maandverband of een te grote prop WC papier, door het toilet spoelt. Ook met de gootsteen moet je voorzichtig zijn dat er niet teveel etensresten en vet door het putje verdwijnen. Een filter of zeef kan hier goed bij helpen; die vangen harde deeltjes met gemak op, waardoor je ze apart weg kunt gooien. Houd ook bijvoorbeeld het doucheputje goed schoon door haren zo snel mogelijk te verwijderen, voordat ze weg kunnen spoelen. Op die manier voorkom je dat de verschillende soorten afvoer in je huis geblokkeerd raken.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *