Startlog

Een log over van alles

Dit zijn de mogelijkheden als je een dakkapel wilt plaatsen
Wonen

Dit zijn de mogelijkheden als je een dakkapel wilt plaatsen

Het plaatsen van een dakkapel biedt zeer veel voordelen maar voordat je hier gebruik van kunt maken wacht je een flinke uitdaging. Je hebt immers flink wat keuzemogelijkheden in dakkapellen waardoor je alle opties hebt om voor een dakkapel te kiezen die aansluit op je wensen én bij de stijl van je woning. Om je een beeld te vormen wat mogelijk is, nemen we hier alle mogelijkheden met je door als je een dakkapel wilt plaatsen.

Dit zijn de verschillende soorten dakkapellen

De ene dakkapel is de andere niet. Dat blijkt wel als je het aanbod van de grotere aanbieders bekijkt. Er wordt je alle mogelijkheden geboden om voor een dakkapel te kiezen die volledig aansluit op je wensen en woonstijl. Dit zie je al direct als we de verschillende soorten dakkapellen met je doornemen. Uiteraard komen we hierbij als eerste uit op een dakkapel met een plat dak. Dit zijn immers de meest geplaatste dakkapellen. Een dakkapel met een plat dak heeft een redelijk eenvoudige constructie en is prijstechnisch een interessante optie. In vrijwel alle gevallen kunnen dit soort dakkapellen vergunningsvrij geplaatst worden. De alternatieven zijn een dakkapel met een schuin dak, een dakkapel met een puntdak, een dakkapel met een rieten dak of een dakkapel met een balkon. Het kost wat meer tijd om dit soort dakkapellen te plaatsen en dit soort dakkapellen zijn wat duurder in aanschaf.

dakkapel

Van welke materialen kunnen dakkapellen gemaakt worden?

Ook met betrekking tot de materialen waarvan de dakkapellen gemaakt kunnen worden, heb je meerdere opties. Je kunt onder andere kiezen voor een houten dakkapel om deze voorziening een mooie natuurlijke uitstraling te geven. Hout heeft echter wel een onderhoudsbehoefte. Als je kiest voor een kunststof- of polyester dakkapel is dat niet het geval. Tot slot kun je ook kiezen voor een zinken dakkapel.

Met betrekking tot de dakbedekking heb je ook meerdere keuzes, zeker als je keuze valt op een dakkapel met een plat dak. In dat geval zijn een bitumen of een EPDM dakbedekking populaire keuzes. Je kunt echter ook kiezen voor een zeer duurzame polyester dakbedekking. Als je een dakkapel met een schuin dak laat plaatsen, kan er uiteraard gekozen worden voor dezelfde dakbedekking als je huis om één mooi geheel te krijgen.

Dakkapel plaatsen, vergunning nodig of niet?

Wanneer is een dakkapel vergunningsvrij? Het is een vraag die veel gesteld wordt bij de overweging om een dakkapel te laten plaatsen. Het is toegestaan om een dakkapel vergunningsvrij te plaatsen aan de achter- en zijkant van het huis, mits deze aan aantal regels voldoet. Een vergunningsvrije dakkapel heeft een plat dak, heeft een maximale hoogte van 1,75 meter en wordt geplaatst op maximaal een halve meter van de zij-, onder- en bovenkant van het dak. In de meeste gevallen mag een dakkapel vergunningsvrij aan de voorkant van een woning geplaatst worden mits de gemeente geen eisen heeft gesteld aan het bestemmingsplan ter plaatse. Daarnaast moet de woning welstandsvrij zijn om een dakkapel zonder vergunning te mogen plaatsen. Als de woning in een welstandsgebied staat, is er in de meeste gevallen wel een vergunning vereist.

Uiteraard zullen deze vergunningseisen een rol spelen bij de keuzes die je maakt als je een dakkapel wilt plaatsen. Je hebt immers alle mogelijkheden om een (prefab) dakkapel volledig af te stemmen op jouw wensen.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *