Startlog

Een log over van alles

Ontdek de voordelen van groene schoolpleinen
Vrouwen

Ontdek de voordelen van groene schoolpleinen

Enkele tientallen jaren geleden waren de meeste schoolplein nog een stuk groener dan nu. Een mooie zandbak, groene omheining en niet van die lelijke hekken rondom het schoolplein. Zo zag het gemiddelde schoolplein er destijds uit.

Fast forward naar 2023 en het gemiddelde schoolplein is een betegeld terrein met bijzonder weinig groen. Niet echt inspirerend en bovendien draagt het niet bij aan de ontwikkeling van kinderen. Veel beter is het om het schoolplein te vergroenen. Een groen schoolplein biedt namelijk veel voordelen, niet alleen voor kinderen maar ook voor de natuur.

Dit zijn de voordelen van groene schoolpleinen

  • Spelen in een groene omgeving zorgt ervoor dat kinderen zich beter kunnen concentreren in de klas en daardoor betere prestaties leveren.
  • Wanneer kinderen een groene omgeving zien, worden ze gestimuleerd om te gaan spelen. Samenspelen draagt bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden, een betere motoriek en een kleinere kans op obesitas.
  • Kinderen die een leuk schoolplein hebben waar ze graag op willen spelen vinden het veel leuker om een school te gaan. Bovendien stimuleert het samenspelen het ontstaan van nieuwe vriendschappen en neemt pestgedrag af.
  • Doordat we in Nederland steeds vaker te maken hebben met extreme weersomstandigheden, waaronder warme zomerdagen, is verkoeling een must. In een groene omgeving kan de temperatuur tot wel 10° lager liggen dan in omgeving die voornamelijk het tegels en beton bestaat.
  • Op een groen schoolplein komen kinderen in aanraking met de natuur. Zo zijn er bijvoorbeeld vogels die nestjes bouwen en bijen die nectar verzamelen. Doordat kinderen in aanraking met de natuur komen, krijgen ze meer respect voor de natuur en gaan ze er zorgzamer mee om.
  • In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met zware regenval. Een groen schoolplein absorbeert veel meer water dan een schoolplein dat betegeld is waardoor de kans op wateroverlast flink afneemt.
  • Insecten, vogels, egels en andere dieren hebben de afgelopen jaren steeds meer moeite gekregen om voedselbronnen en schuilplaatsen te vinden. Met een groen schoolplein draag je bij aan de oplossing van dit probleem.

Investeren in groene schoolpleinen en subsidies

De aanleg van een groen schoolplein kan behoorlijk in de papieren lopen. En toch hoeft de eigen financiële bijdrage van de school niet heel groot te zijn als je het schoolplein wilt gaan vergroenen. Er zijn namelijk diverse subsidies beschikbaar.

Enerzijds vanuit de gemeente en anderzijds vanuit stichtingen, bijvoorbeeld de stichting Jantje Beton. Het is goed om te weten dat er diverse hoveniersbedrijf zijn die je kunnen adviseren en helpen bij het opstellen van een plan om een subsidieaanvraag in te dienen. Een voorbeeld van een dergelijk bedrijf is Aardoom hoveniers uit Ridderkerk.

Gezien de vele voordelen en de subsidiemogelijkheden die er zijn is het investeren in een groen schoolplein zeer interessant en eigenlijk zou iedere school moeten bijdragen aan het vergroenen van de leeromgeving. Daar worden we allemaal beter van.

 

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *