Startlog

Een log over van alles

Creëer een ongerepte tuin met een permacultuur
Wonen

Creëer een ongerepte tuin met een permacultuur

Ben je een liefhebber van tuinieren en de trotse eigenaar van een riante tuin waar je zelf de mooiste bloemen kweekt en groenten verbouwt? Dan ben je daar vele uren mee zoet. En dat is natuurlijk prima, want de moestuin is je lust en je leven. Om ervoor te zorgen dat jouw tuin elk jaar weer een enorme bloemenweelde is en je er allerlei lekkers kunt oogsten, ben je er ongetwijfeld op tijd bij met bloemzaden kopen. Daarom introduceren wij in dit artikel de permacultuur. Met deze nieuwe trend op het gebied van tuinieren, draag je ook bij aan het welzijn van de aarde. Ben jij wat jouw moestuin betreft juist meer van ‘lange halen snel thuis’? Ook dan is het de moeite waard om verder te lezen, want een permacultuur bespaart je zeeën van tijd.

Zelfvoorzienende tuin

We richten (landbouw)grond gewoonlijk helemaal in op één soort gewas wanneer we een stuk land ontginnen. Of we houden er een geringe selectie van planten op na. We kiezen voor biologische groenten kweken of zaaien de grond vol om er kruiden te laten groeien. Op die manier is het mogelijk om de tuin conform jouw wensen in te richten. Dit brengt echter ook nadelen met zich mee. De grond loopt het risico om uitgeput te raden en de gewassen worden ontvankelijker voor allerlei ziekten. Bij permacultuur draait het juist om omstandigheden waarin een stuk ongerepte natuur zichzelf weet te onderhouden zonder menselijk ingrijpen. Er wordt dus gebruik gemaakt van diversiteit in ecosystemen. Waarom zou je in jouw tuin sjouwen met mest en gieters gevuld met water, als parken, bossen en bloemenweiden zichzelf in een prima staat kunnen houden? Met een permacultuur zorg je voor een zelfvoorzienende tuin met een gevarieerde vegetatie en insecten die elkaar ondersteunen.

De natuur de vrije loop

Een gedegen plan van aanpak is van belang voor het slagen van een permacultuur. Het begint dus allemaal bij een tuinontwerp. Als je er een wilt aanleggen, kun je het zien als het laten groeien van een voedzaam bos. Een bos gaat eeuwenlang mee en zo luidt ook de gedachte achter een permacultuur. Want niet voor niets is het woord ‘permanent’ in de term omsloten. Als je er mee aan de slag wilt, houd er dan wel rekening mee dat dit om de nodige ruimte vraagt. Maar des te beter kun je ervan genieten. Daarnaast draait het om diversiteit en daarom is een moestuin goed te combineren met andere vormen van begroeiing. In een permacultuur staat alles kris-kras door elkaar, in plaats van in apart ingedeelde vakken.

Ongerepte tuin

Met permacultuur helpen we moeder natuur een handje bij het vermengen van groentezaden, bloemzaden en kruidenzaden die we zelf graag in onze permacultuur tuin willen zien groeien. Dat werkt volgens hetzelfde principe als in de ongerepte natuur. Hier worden kale stukken grond gekoloniseerd met onkruid dat zich in rap tempo vermenigvuldigt en uiteindelijk de basis vormt voor bosschages en later bomen. Het wieden van onkruid kun je dus voortaan ook van je to-do-list schrappen.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *