Startlog

Een log over van alles

3 redenen om vaker te gaan paardrijden
Gezondheid Wonen

3 redenen om vaker te gaan paardrijden

Paardrijden, je bent er dol op of je verafschuwt het. Er lijkt bijna geen middenweg te zijn. Er zijn heel veel mensen die dol zijn op paardrijden, maar ook een grote groep mensen die doodsbang zijn voor paarden en hier liever niet op gevonden willen worden. Natuurlijk hoef je niets te doen waar jij je niet prettig bij voelt, maar wanneer je het zeker wel eens ziet zitten om een keer te gaan paardrijden dan moedigen wij dit zeker aan. De ruitersport heeft namelijk meer voordelen dan de meeste mensen weten.

Vaker paardrijden biedt enorm veel voordelen op voor zowel de mentale- als de fysieke gezondheid. In dit artikel zetten we de 3 belangrijkste redenen om vaker (of juist te beginnen) te gaan paardrijden.

1.    Je bent nooit uitgeleerd

Bij heel veel sporten zien we dat de interesse verdwijnt zodra men heel goed wordt. Want waarom zou je nog vaker trainen als je eigenlijk al alles kan? Dan kan je natuurlijk op hogere niveaus gaan trainen, maar dat is voor de meeste mensen praktisch gezien niet mogelijk. Bij paardrijden is dit gelukkig niet het geval. Je bent nooit uitgeleerd. Je kan nog zo’n goede ruiter zijn, maar iedere paard vraagt om een andere aanpak. Daardoor ontwikkel je voortdurend als ruiter en leer je steeds meer de kneepjes van het vak en inzicht te krijgen in het gedrag van de paarden.

2.    Goed tegen depressies

Wist je dat het verzorgen van mensen en dieren voor het vrijkomen van bepaalde hormonen zorgt? Mensen zijn gemaakt om te zorgen en dat levert automatisch een ‘beloning’ op van het lichaam. Hierdoor voel je je energieker tijdens het paardrijden en zal je je tijdens het verzorgen van je paard ook automatisch rustiger en vrolijker voelen. Paardrijden kan dan ook heel goed tegen depressies werken.

Goed tegen depressies

Het is niet voor niets dat er tegenwoordig zelfs therapieën zijn ontwikkeld waarbij paarden een grote rol spelen. Door te kijken hoe het paard op je reageert, kan een therapeut veel waardevolle informatie ontdekken en samen met jou en het paard op zoek gaan naar een oplossing. Zelfs het bijvullen van de hooiruiven kan informatie geven. Bijzonder toch?

 

3.    Je traint alle spieren in de rug

Het is opvallend dat bij veel sporten slechts een gedeelte van het lichaam wordt getraind. Meestal zelfs enkel de linker- of de rechterkant van het lichaam. Dit is bijvoorbeeld duidelijk het geval bij hockey. Hierdoor kan er zelfs een scheve houding ontstaan. Bij paardrijden is dit niet het geval. Hierbij wordt een rechte houding optimaal gestimuleerd en zal de gehele rug getraind worden. Veel mensen onderschatten vaak hoeveel spieren er worden getraind bij het hanteren van jouw paard en bijvoorbeeld het nemen van een hindernis. Hier profiteer je ook in het dagelijkse leven van. Door je rechtere houding ervaar je bijvoorbeeld minder snel rug- en nekklachten. Bovendien word je sterker en stabieler door veelvuldig te paardrijden, waar je ook in het dagelijkse leven veel profijt van hebt.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *